Subota, 20.04.2024.

Akcija “Stršljen”: Uhapšeni Nezir Bajraktari i Mersija Džidić

Petak, 28.08.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, policijski djelatnici SIPA-e, na tri lokacije na području Sarajeva izvršili su pretrese,  hapšenje i zaplijenu teške opojne droge kokain, u količini od više stotina grama.

– Tokom provedene akcije, došlo se do saznanja da su osumnjičene osobe dio organizirane kriminalne grupe, koja se određen period bavi krijumčarenjem i prodajom na ilegalnom narko-tržištu većih količina teških opojnih droga, koje dostižu izuzetno velike novčane iznose u uličnoj prodaji – saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Postupajući tužitelj sve vrijeme operacije koordinirao je rad policijskih djelatnika na terenu.  Uhapšene su dvije osobe i to Nezir Bajraktari, rođen 1966. godine i Mersija Džidić, rođena 1977. godine. 

Osumnjičeni će tokom dana biti predati postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Nezir Bajraktari Žuti je 2019 godine u Općinskom sudu Sarajevo prvostepeno osuđen na osam mjeseci zatvora jer je sa još nekoliko osoba, u Ulici Plantaža u sarajevskom naselju Gladno Polje u Rakovici pretukao tada maloljetnog A. Š. (17), nanijevši mu teške tjelesne povrede.

Osim Nezira, optužnicom je bio obuhvaćen i njegov sin Alen. Oni su se teretili za nasilničko ponašanje, ali je Sud odbacio ovu tačku optužnice jer su obojica već ranije pravomoćno prekršajno osuđeni

U Hrvatskoj 2008. godine u odustvu nepravomoćno osuđen na 20 godina zatvora zbog šverca 65 kilograma heroina i za njim je raspisana potjernica.

Sud BiH izrekao mu je uslovnu i novčanu kaznu zbog puštanja u promet lažne vegete.

Bajraktari je 2009. godine bio i svjedok odbrane na suđenju Muhamedu Aliju Gašiju i ostalim optuženima za udruživanje u zločinačku organizaciju, a u to vrijeme se zvao Safet Krivača. Poslije je promijenio ime, a u tom procesu je izjavio da su se u njegovoj kući pomirili Gaši i Ramiz Delalić Ćelo, tri mjeseca prije Delalićevog ubistva.

U Sarajevu je privođen zbog sumnje da je imao falsifikovane dokumente, ali je istraga je u ovom slučaju obustavljena.