Četvrtak, 28.03.2024.

Žestoka komunikacija mladih: Iz SDP-a stigao odgovor kolegama iz SDA

Utorak, 28.07.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

Na jučerašnjoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH usaglašen je tekst o usvajanju budžeta za 2020. godinu. Time će biti omogućeno održavanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini. Protiv usvajanja budžeta glasali su predstavnici stranaka koji su prijetili protestima ukoliko se ne osigura novac namijenjen za organizaciju lokalnih izbora.

Tim povodom iz Asocijacije mladih SDA osvrnuli su se na odluku i ponašanje opozicije u Parlamentu BiH. Naveli su da neusvajanjem budžeta pored toga što bi izbori bili odgođeni ili otkazani ne bi imali mira od opozicije koja bi svu političku energiju usmjerila ka prozivanju SDA.

“Bitnije je da bi državu uvukli u nove nestabilnosti i dopustili pojedincima, podržanim neodgovornom opozicijom, da građanima uskrate elementarna demokratska prava. I sada kad je budžet usvojen, dešava se isto jer ovakvoj opoziciji ne trebaju izbori i na ovakav način mogu postati samo još veća opozicija i dalje od vlasti.

Napominju da se onda dogode “fingirani amandmani, opozicija “brine za sudbinu građana”, i onda očekuju podršku za tu predstavu za javnost, unaprijed oborivši sve što SDA predloži.

“Najbitnije od svega jeste da je ova opozicija, ne tako davno, imala priliku da bude dio vlasti, čak i da bude na čelu te koalicije, ali nisu smjeli. Građani to nisu zaboravili, niti se to davno dešavalo jer kad ste vlast, postoji i odgovornost, treba šta znati i uraditi. Lakše je upirati prstom i kazivati kako bi to oni, da su samo smjeli”, rekli sui z Asocijacije mladih SDA.

Ali ni mladi iz SDP-A nisu ostali dužni, pa su odgovorili na kritike kolegama iz stranke SDA.

Poručili su da im nije namjera upirati prstom u SDA već u autoput koji SDA-ovoj mladeži može poslužiti i kao doslovan putokaz kako se nešto može i treba uraditi onda kada ste vlast.

Iz FOM SDP-a su naveli kako su sigurni da će SDA-ovi kadrovi sada mnogo udobnije prelaziti autoput, s obzirom da su, kako su naveli, izglasali kupovinu novih limuzina za svoje ministre i direktore.

“Kao i za one iz njihovih bratskih, koalicijskih stranaka, SNSD-a, HDZ-a BiH i njihove posluge, DF-a. Dok građani Bosne i Hercegovine gladuju, Oružane snage BiH su u doslovnom stanju raspadanja, državu preplavljuje novi val migranata, a kriza uzrokovana koronavirusom se rasplamsava, u usvojenom budžetu novca za ove probleme ili nema ili je simboličan. Pa ipak, podmladak SDA nas uvjerava da je ovakav iskasapljeni budžet rezultat vrhunskog patriotskog pregalaštva njihovih mentora. Vjerovatno to čine u iščekivanju prilike da i sami zasjednu u jedno od udobnih sjedišta novih luksuznih automobila njihovih političkih ikona”, naveli su.

Istakli su da je jedino istinita tvrdnja Asocijacije mladih SDA da će SDP biti još veća opozicija ovakvoj, kako su je nazvali, bahatoj i rastrošnoj vlasti.

“Naravno da SDP BiH nije htio biti njen dio na način na koji je to SDA, čija politika se svodi da svaki put kada HDZ i SNSD od njih zatraže da pognu glavu, SDA odmah i klekne, ili ‘savije kičmu’, kako to slikovito kažu prvaci ove stranke. Svi znamo da je SDA učinila sve da sebe i da državu dovede u takvu poziciju, glasanjem za SNSD-ove i HDZ-ove kandidate u Domu naroda BiH. Još jednom pozivamo starije SDA-ovce da svojim mladim nadama objasne matematiku kako je tri jednako četiri, odnosno da je šest od 15 jednako kao i osam od 15, u šta su prethodnu godinu i po pokušali uvjeriti cjelokupnu javnost”, kazali su iz FOM SDP-a.

Pojasnili su da je upravo SDA razlog zašto se održavanje osnovnih funkcija i demokratskog sistema dovodi u pitanje jer je, kako su naveli, upravo SDA svojim glasovima osigurala da SNSD i HDZ umjesto šest imaju osam od 15 zastupnika u Domu naroda BiH.

“Tako se najnormalije aktivnosti koje su se do danas podrazumijevale kao neupitne, poput budžeta, održavanja izbora i imenovanja ministara, proglašava spektakularnim patriotskim pobjedama SDA. Ova činjenica najbolje govori kojom cestom ovu državu vodi SDA, a ta cesta sigurno nije autoput”, poručili su iz FOM SDP-a.