Četvrtak, 18.04.2024.

Aerodrom Mostar: Blokirana sredstva Vlade FBiH

Utorak, 28.07.2020. | BiH | Vijesti

Aerodromu Mostar su blokirana sredstava Vlade Federacije BiH za 2020. godinu zbog netransparentnog trošenja novca i tužbe Ministarstva prometa i komunikacija FBiH, a prilivi sredstava zbog situacije koronavirusa su nikakvi.

Time je jedini hercegovački aerodrom pred kolapsom, dok je novoimenovani direktor Ivan Ljubić koji je naslijedio brojne probleme završio u izolaciji zbog koronavirusa.

Predsjednik sindikata radnika Aerodroma Mostar Darko Buntić kako piše Klix kaže kako je situacija takva da gora ne može biti, jer nema letova niti se ostvaruju prihodi, a nepravilnosti menadžmenta koji je prema revizorskim izvještajima radio netransparentno godinama ostavio je preduzeće u neizlaznoj situaciji.

“Ovo su rezultati revizije iz 2018. godine, kad je direktor još bio Marin Raspudić, a kakve je ‘ repove’ ostavio iza sebe, najbolje bi bilo da dođu nadležne institucije i to ispitaju“, kaže Buntić.

Podsjeća da je Sindikat radnika već u sudskom sporu sa bivšim menadžmentom zbog netransparentnosti i dugovanja prema radnicima.

“Imali smo dosta potraživanja, jer nam nije plaćan prekovremeni ni noćni rad, kao ni rad vikendom i blagdanima, niti je jubilarnu nagradu ikada iko dobio, a ljudi rade po 20 godina. Je li to neko naplaćivao za nas ili nije ne znamo, ali će Sud to utvrditi“ kazao je Buntić.

Tvrdi da je tadašnji direktor Marin Raspudić pred Sudom priznao da nije radio po pravilima i da je dužan radnicima, a novo ročište kako ističe zakazano je za 7. septembar ove godine.

No, sada je Raspudić ipak “nagrađen“ pozicijom u Direkciji za civilnu avijaciju (BHDCA), a rukovodstvo preduzeća koja tone preuzeo je Ivan Ljubić.

“Novi direktor se radnicima predstavio lijepo i objasnio plan i razmišljanje za budućnost, s čime smo se mi svi složili i ima našu podršku, trenutno. No vidjet ćemo šta je u stanju napraviti, ako bude rezultata ostat ćemo dobri partneri, a ako ne bude mi ćemo izvijestiti javnost o tome“, kazao je Buntić.

Naglašava kako za sada novi direktor ne može puno napraviti, što se tiče prometa i kako je oslonjen jedino na lobiranja za spas aerodroma.

“Jedino može lobirati kod Vlade Federacije BiH i Ministarstva prometa i veza da nas pomognu i da nas spase, ako im je u interesu. Normalno, ako im ne bude u interesu da opstanemo, neće nas ni biti, prekrižit će nas kao što križaju i sve ostale firme”, kazao je Buntić.

Navodno je novi direktor Ljubić već tražio sastanak kod Federalnog ministra Denisa Lasića, ali s obzirom na to de je završio u izolaciji zbog koronavirusa, nepoznato je kad će sjesti za stol da bi uopće razgovarati o mogućnostima rješavanja problema u kojem se našao mostarski aerodrom.

Radnici za sada dobivaju plaće, ali umanjene, te zbog mjera štednje svako treći dan idu na posao i održavaju aerodrom, te čuvaju materijalno-tehnička sredstva, uz velika očekivanja od novog direktora kao i od Federalne vlasti, bez koje sudeći prema trenutnom stanju ne mogu ni opstati.

Pomoćnik Federalnog ministra za promet i veze Amadeo Mandić je za Klix.ba objasnio da se sredstva Aerodromu Mostar ne mogu isplaćivati dok ne izmiri svoja dugovanja, odnosno dok ne vrati sredstva Vlade FBiH koja nisu utrošena kako je trebalo.

“Nenamjenski utrošak sredstava utvrđen je 2017. godine kod Aerodroma Mostar u iznosu od 150 hiljada maraka. Sredstva koja su dobili za subvencioniranje tekućeg poslovanja, oni su koristili u kapitalna ulaganja“, pojašnjava Mandić.

Nenamjenski utrošak utvrdilo je Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH, a kasnije i revizija.

“Aerodrom Mostar je imao po ugovoru rok od šest mjeseci da izvrši povrat nenamjenski utrošenih sredstava, ali oni to nisu uradili. Onda smo mi poslali opomenu, na koju se nisu ni očitovali dok se Ministarstvo nije obratilo Federalnom pravobranilaštvu radi pokretanja tužbe“, pojašnjava nam Mandić.

Naglasio je kako zakon o Budžetu Federacije BiH previđa da budžetski korisnik koji nenamjenski utroši sredstva u narednoj godini ne može biti njihov korisnik.

Po njegovim riječima, ako Aerodrom Mostar izvrši povrat nenamjenski utrošenih sredstava ili predloži ugovor da u roku od godinu dana izvrši povrat tih sredstava, onda bi se mogla odblokirati sredstava za ovu godinu, koja su kako podsjeća u iznosu od 930 hiljada maraka.

No, prema njegovim saznanjima rukovodstvo Aerodroma Mostar još nje dalo nikakav prijedlog za novi ugovor po kojem bi se problem mogao riješiti.