Petak, 17.05.2024.

Kemal Ademović, politički direktor Naroda i Pravde: Ovo društvo je potonulo u korupciju i beznađe!

Utorak, 27.10.2020. | BiH | Intervju | Najnovije | Vijesti

Kemal Ademović, čovjek koji je početkom aprila 1992. javno, pred televizijskim kamerama pozvao građane Sarajeva da brane grad od agresora, opjevani komandant Specijalne jedinice MUP-a RBiH, dobitnik “Zlatne policijske značke” i “Zlatnog ljiljana”, sarajevski heroj.

Danas u svojstvu političkog direktora Naroda i Pravde nastavlja svoju borbu protiv korupcije i sveopćeg urušavanja državanih insitucija

Kemal  Ademović, intervju

Jedan ste od osnivača Naroda i Pravde i politički direktor ove političke organizacije. Kakve osobine mora imati „običan“ član Naroda i Pravde?

Članom Naroda i Pravde može postati i ostati svaki punoljetan i poslovno sposoban građanin Bosne i Hercegovine, koji prihvata ciljeve i principe stranke i odgovorno izvršava članske obaveze. Članom Stranke ne može postati osoba koja je član neke druge političke organizacije u BiH, niti član udruženja ili pokreta čije je djelovanje nespojivo s programom Naroda i Pravde.       

Za šta se zalaže Narod i Pravda?           

Narod i Pravda prije svega zalaže se za vraćanje prava građanima i narodima, te za izgradnju Bosne i Hercegovine kao demokratske države, poštujući ljudska prava bez obzira na vjersku, etničku, rasnu ili bilo koju drugu opredijeljenost i porijeklo. Primarni ciljevi su nam stručna, depolitizovana i odgovorna javna uprava, borba protiv korupcije i kriminala, puna transparentnost rada, te zaštita javnog dobra. Želimo vratiti povjerenje u državu. Zalažemo se za razvoj i promociju kulturnih vrijednosti i očuvanje kulturne baštine BiH, tih važnih simbola našeg dugogodišnjeg postojanja na ovim prostorima i naše državnosti.   

Otvorili smo mogućnost mladim, sposobnim, etičnim i odgovornim ljudima da obnašaju javne funkcije, bez obzira bili oni stranački ili nestranački kadrovi. Takvi ljudi su garancija za dokazivanje nulte tolerancije na kriminal i korupciju, posvećenosti radu, pojačane odgovornosti u obavljanju javnih poslova kao i naglašene transparentnosti kroz uključivanje javnosti u sve procese.    

Narod i Pravda prvi put učestvuje na Lokalnim izborima u 42 općine širom BiH. Kakve rezultate očekujete?                   

Na predstojećim lokalnim izborima očekujemo dobre rezultate. Ukoliko se izborimo sa ustaljenim modelima izborne krađe, za šta se posebno pripremamo, ti rezultati će biti i više nego dobri. Konstantno smo u kontaktu s ljudima na terenu, dobro raspoloženje prema Narodu i Pravdi je očigledno. To s jedne zaista predstavlja zadovoljstvo, ali ujedno i veliki emanet. U svim općinama i gradovima očekujemo uspjeh, naročito u općinama Kantona Sarajevo, gdje politički djelujemo duže nego u drugim sredinama. U Općini Stari Grad očekujemo dobre rezultate, vodeći se činjenicom da je lista sačinjena spojem mladosti i iskustva, s velikim entuzijazmom, vidnim u cijelom timu.   

Hoće li narod uzeti pravdu u svoje ruke olovkom i papirom?              

Izbori su prilika za promjenu općinskih vlasti, za početak boljeg načina upravljanja lokalnim zajednicama – i da to za narod bude pravda. Vidjet ćemo je li to moguće uraditi olovkom. Ukoliko se spriječe masovne izborne krađe, uvjeren sam da jeste. Ukoliko ne, vidjet ćemo dalje korake. Ovo društvo je potonulo u korupciju i beznađe. Trenutni principi političkog djelovanju jesu – da onaj ko je na vlasti, on je jači i uvijek je upravu. Pravda je zapostavljena. To je neodrživo stanje, pogubno i za društvo i za državu. Ono se mora mijenjati. 

Koliko su važna lokalna pitanja, lokalni problemi?

Lokalna zajednica je temelj svakog društva. Život građana se odvija u lokalnoj zajednici. Građani su u čestoj komunikaciji s općinskom upravom, koja je nadležna za rješavanje njihovih brojnih potreba i problema. Transparentnija, pravednija, ljubaznija, brža javna uprava znatno bi utjecala na promjenu ukupnog ambijenta življenja, svakako na bolje. Neke stvari u lokalnoj zajednici trebat će mijenjati iz temelja. Lokalni izbori su početak tog procesa i zato su od velikog značaja.

Može li se i na koji način zaustaviti odlazak mladog i obrazovanog stanovništva? Kakva je tu uloga lokalne zajednice?

Dosljednom primjenom principa, te provedbom ciljeva i programa Naroda i Pravde izgradili bismo ambijent koji pruža šansu mladima. Takav ambijent može usporiti egzodus i smanjiti broj mladih koji migriraju u potrazi za poslom i pravdom.