Subota, 18.05.2024.

Enra Suljić bit će na čelu izbornog štaba KO SDA u Sarajevu – siguran put ka urušavanju SDA i gubitku izbora?!

Četvrtak, 27.08.2020. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Piše: Arduana Memić

I pored evidentnih nedostataka u vođenju kadrovske politike, pretvaranja KO SDA Sarajeva u “društvo jedne žene”, potpunog nesnalaženja u komunikaciji sa javnošću i članstvom, KO SDA Sarajevo, u potpunom odsustvu razumijevanja političkih trendova i stvarnih potreba društva, građana i stranke,  nastavlja politiku preferiranja podobnih, a ne sposobnih i iskusnih.
Zadnji primjer koji dokazuje ovu tvrdnju jeste izbor rukovodstva Izbornog štaba KO SDA za predstojeće lokalne izbore, u kojem će vodeću riječ, kao megafon stvarnog šefa, imati kako nezvanično saznajemo, Enra Suljić, u svojstvu zamjenika šefa izbornog štaba, dok će šef biti Tašo Dacić.

Kao iz rubrike: “Vjerovali ili ne?”


Kakvo iskustvo ima Enra Suljić u organizaciji stranačkih izbornih aktivnosti je očito poznato samo njenim nalogodavcima, ali ne i članovima KO, jer Suljić zvanično nikada, u bilo kojem svojstvu nije učestvovala u bilo kojoj izbornoj kampanji SDA na području KS. Ali, u skladu sa uspostavljenom praksom kadroviranja u KO SDA, iskustvo nije bitno, jedino je važno bespogovorno izvršavati šeficine naredbe.

Podsjetimo se i toga da je ona ne tako davno, gostujući u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića gdje je trebala moralno oprati to što su pojedini ljekari žrtvovali dijete u korist finansijskih ušteda, rekla da “politici nema mjesta u medicini”, negodujući pri tome zbog podrške koju je lider SBB-a Fahrudin Radončić dao direktoru Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Ismetu Gavrankapetanoviću.

“Zašto jednom renomiranom, redovitom profesoru, vrhunskom hirurgu Ismetu Gavrankapetanoviću treba podrška bilo koje političke partije. Pa da bilo koji šef političke partije kaže: Mi smo ga postavili – mi ćemo ga i štititi. Ne treba njega štititi jer nije ga niko ni napadao. U medicini nema politike”, poručila je dr. Suljić. 


Pored ove vrste pokazanog licemjerstva, posebno je porazno i ponižavajuće za sve dugogodišnje vrijedne članove SDA u KS, koji su godinama požrtvovano radili na terenu i koji odlično poznaju članstvo i potrebe lokalnih zajednica, da ovaj put Izborni štab KO SDA vode osobe koje, sasvim sigurno, ne znaju imena predsjednika i najistaknutijih članova KO SDA, ne poznaju najvažnije lokalne i kantonalne potrebe u ekonomiji, infrastrukturi, urbanizmu itd. Jer, kada bi Enra Suljić ušla na sjednicu bilo koje OO SDA u KS, većina prisutnih bi se pitala: Ko je ova osoba?

Toliko o stranačkom autoritetu i kapacitetu ključne osobe zadužene za izbore u KS. To je najbolji pokazatelj kako se na izuzetno važne funkcije biraju neadekvatne osobe. Riječ je o moralnom sunovratu i profesionalnoj degradaciji najiskusnijih i najzaslužnijih članova SDA u KS, koji sami gaze svoje dostojantvo, ćutke klimaju glavom, i glume lutke na koncu kojim upravlja šefica za sve kantonalne poslove.

Kaže se da je najveća hrabrost reći istinu u lice vladaru. U slučaju KO SDA Sarajeva, vladar je žena kojoj niko od muškaraca, iako ih ima dosta fizički snažnih i nabildanih, nema hrabrosti da kaže pravu istinu i objasni da aktuelna politika SDA u KS, vodi ka kontinuiranom urušavanju autoriteta i utjecaja SDA, i najvjerovatnijem gubitku izbora.


Ali, očito je da su lični interesi i iracionalni strah jači od moralnih normi, ljudskog dostojanstva i potreba zajednice i građana.

Sve je evidentnija potreba da se direktorima i šefovima u zdravstvenim ustanovama onemogući da u isto vrijeme budu šefovi u zdravstvenim ustanovama i u stranačkim organima.


Živi bili pa vidjeli!