Petak, 29.03.2024.

Budžet se danas ili neće usvojiti ili će se usvojiti onako kako HDZ želi – evo i ko je krivac za to

Ponedjeljak, 27.07.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

Danas u 11 sati održat će se sjednica zajedničke komisije Parlamenta BiH na kojoj će se usaglašavati tekst Zakona o Budžetu.

Govorit će se o dva amandmana. Amandman HDZ-a koji se tiče 750.000 KM koja bi trebala biti utrošena na opremanje kabineta i nabavku vozila za tri člana Kolegija u oba Doma Parlamenta, kako su rekli iz SDA je diskutabilan i neodgovoran prema građanima, naročito u situaciji u kakvoj se država nalazi.

No ukoliko se HDZ bude držao ovog amandmana, SDA sa parnerima neće imati druge opcije da ili prihvati amandman ili Bužet neće biti usvojen.

Zašto baš ovako pojasnio je prije nekoliko dana Damir Arnaut (NS) poslanik u Predstavničkom domu PS BiH. Naime prilikom imenovanja zajedničke komisije za usaglašavanje teksta Budžeta Dom naroda je već imao svoje članove u sastavu SDA, SNSD i HDZ, a identičan prijedlog stigao je i iz Predstavničkog doma, što je uzrokovalo neproporcionalnost u komisiji. Prema poslovnicima oba doma ova komisija donosi odluku većinom glasova uz obavezu da ta većina sadržava barem jedan glas iz reda svakog naroda. Obzirom da je HDZ dao oba svoja predstavnika, HDZ, koji je već nekoliko puta rekao da neće podržati Budžet će imati veto u komisiji za usaglašavanje.

No u takvu konstalaciju odnosa svjesno ili ne ušli su iz ipak iz SDA sa svojim parnerima. Pokušali smo dobiti komentar iz vrha ove stranke na činjenicu da su bili saglasni sa ovakvom odlukom, no nismo je uspjeli dobili.

Članica Predsjedništva SDA Alma Čolo kazala je da ne bi željela prejudicirati odluku komisije, te nas uputila na kolegu Adila Osmanovića šefa Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta i člana komisije o usaglašavanju teksta budžeta od kojeg do trenutka objave ovog teksta nismo dobili odgovor.

Podsjećamo, ukoliko Budžet ne bude usvojen, uz brojne blokade koje će uslijediti i probleme sa kojima će se naša država suočiti, ono što je najveća negativna posljedica jeste činjenica da u tom slučaju najvjerovatnije lokalni izbori neće moći biti održani.

(PRESS)