Četvrtak, 28.03.2024.

Islamska zajednica BiH donijela instrukciju: Otkazuju se sve bajramske svečanosti i prijemi osim namaza

Nedjelja, 26.07.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini, reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein ef. Kavazović donio je Instrukciju kojom se određuju novi uslovi obavljanja namaza u džamijama i obavljanje predstojećeg Kurban-bajrama, prenosi Klix.ba.

Prema novoj instrukciji, otkazuju se sve bajramske svečanosti i prijemi, kao i druge vjerske manifestacije osim namaza.

U džamijama će se klanjati samo farzovi radi što kraćeg zadržavanja. Isto se odnosi i na džumu-namaz. Hutbe se ograničavaju na 5-7 minuta, a dova se uči odmah iza farza.

Sabah-namaz, na dan Kurban-bajrama u džamijama će klanjati samo imam i džematski odbor, a džamija će za bajram-namaz biti otvorene samo 15 minuta prije namaza uz primjenu mjera zaštite.

Sve navedene mjere će se primjenjivati i nakon bajramskih dana ukoliko epidemiološke prilike to budu zahtijevale. Glavni imam uz saglasnost nadležnog muftije može u pojedinim mjestima poduuzeti dodatne mjere u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Bajram-namazu ne smije prisustvovati osoba koja je pozitivna na koronavirus, koja je bila u kontaktu sa pozitivnom osobom, koja ima bilo kakve simptome respiratorne infekcije, kojoj je određena samoizolacija ili je u redovnom kontaktu s osobom koja je u samoizolaciji.

Za ulazak u džamiju potrebno je imati i pravilno nositi masku, izbjegavati fizički kontakt i držati distancu, koristiti vlastitu sedžadu koja je prethodno dezinficirana, a obuću odlagati u pojedinačne kese.

Također, ukoliko uslovi dozvoljavaju klanjanje je potrebno organizovati na otvorenom, a čestitanje treba obaviti bez fizičkog kontakta uz distancu. Džematski odbori su dužni angažirati redare koje će pratiti poštovanje mjera.