Petak, 26.04.2024.

Počela sezona na panonskim jezerima: Tuzlaci ne dozvoljavaju da im korona pokvari užitak

Petak, 26.06.2020. | BiH | Lifestyle | Najnovije | Vijesti

Ljetna turistička sezona danas je zvanično počela na panonskim jezerima u Tuzli, a brojni građani prvi dan su odlučili provesti u slanoj laguni. Samo do 14:30 sati kroz kapiju je prošlo hiljadu ljudi. Posjetitelji poručuju da neće dozvoliti da im užitak pokvari epidemija koronavirusa koja je itekako prisutna u ovom gradu.

Kapije kompleksa slanih jezera u Tuzli za kupače su otvorene jutros u osam sati, kada su i zabilježeni ulasci prvih posjetitelja. 

Za razliku od prethodnih sezona sada je situacija znatno drugačija, a nametnula je epidemija koronavirusa. Redovna dezinfekcija ruku i obuće, socijalna distanca te po potrebi korištenje zaštitne maske sastavni su dio ovogodišnjeg boravka na tuzlanskom kupalištu.

Foto: klix.ba

Izudin Džambić u grupi je prvih kupača koji su se jutros zaputili prema panonskim jezerima. Kaže da se koronavirusa ne boji, ali da se pridržava svih mjera koje su građanima nametnute. 

“Konačno smo dočekali dolazak na ova prelijepa jezera. Prilično dugo smo čekali lijepe i sunčane dane koji su u skladu sa ljetom i sada sebi ne mogu dozvoliti da ih provodim u kući. Ovu ljepotu i užitak nam neće pokvariti strah od koronavirusa. Pridržavamo se svih uputa i mislim da ne bi trebalo biti problema”, kaže Džambić.

Ugodna temperatura vode

Nedugo od njegovog mjesta na plaži je Anela Dizdarević koja je uživala u ugodnoj temperaturi vode od 26 stepeni celzija.

“Svake godine na panonska jezera dolazim skupa sa porodicom i posebno mi je drago da je sezona otvorena te da je aktuelna situacija nije prolongirala. Užitak je danas potpun, a ovdje smo došli iz Srebrenika. Nemam nikakvih primjedbi na uslugu, osoblje je ljubazno i možemo im se obratiti u bilo kojem trenutku. Svima preporučujem dolazak”, ističe Dizdarević.

Foto: klix.ba

Kupači su u kontinuitetu pod budnim okom službe hitne medicinske pomoći te velikog broja redara/spasilaca koji su spremni za djelovanje u svakom trenutku. 

Brinu se i za održavanje socijalne distance među kupačima koji se u vodi u potpunosti mogu osjećati sigurnim jer je, prema riječima članova uprave Pannonice, u pitanju medij u kojem ne opstaje koronavirus. 

Za vikend očekuju već broj gostiju

Direktor Javnog komunalnog preduzeća Pannonica Maid Porobić za Klix.ba kaže da je uprava preduzeća skupa sa zaposlenicima poduzela sve neophodne preventivne mjere koje su nametnule nadležne službe. 

“Do ovoga trenutka (u 14:30 sati, op.a.) u Pannonicu je ušlo hiljadu osoba, a izašlo je njih 400, tako da u svakom trenutku znamo koliko građana se nalazi u kompleksu. Boravak je u potpunosti siguran jer smo obezbijedili sve preventivne mjere, svaki gost prolazi kroz dezinfekcione barijere, ležaljke se ne pomiču s mjesta na kojem se nalaze i u razdaljini koje su propisane”, navodi Porobić.

Kontinuirano se vrši dezinfekcija vode, plaža, ležljaljki, ugostiteljskih i prodajnih objekata na otvorenom, kao i sanitarnih prostorija.

Foto: klix.ba

Vremenske prognoze kazuju da se pred Tuzlom nalaze sunčani i topli dani, a Porobić navodi da u vikendu očekuju znatno veći broj gostiju. Kaže nam i da je za sutra najavljen organizovani dolazak gostiju iz Zenice, čime će zvanično početi i domaći međugradski turizam.

(Klix.ba)