Subota, 20.04.2024.

Kolege stradalog pilota o stravičnoj nesreći kod Brasina, zvao majku da ga vidi kako leti

Petak, 25.09.2020. | Najnovije | Region | Vijesti

U ataru sela Brasina, opština Mali Zvornik, jutros oko 9 sati se srušio vojni avion, a prilikom pada letjelice poginuo je pilot Zvonko V. kao i kopilot čije ime još uvijek nije poznato javnosti.

Pilot Zvonko V. upravljao je avionom MIG-21 koji se danas srušio u rejonu sela Brasina u Malom Zvorniku.

Zvonko važi za izuzetnog pilota i u kolektivu gdje radi za njega imaju samo riječi hvale.

Radio je na aerodromu u Lađevcima kod Kraljeva gdje je upravljao avionom Orao, da bi prešao na Batajnicu kao trenažni pilot na MIG-u 21. Odatle je i poletio jutros.

“Vjerujemo da je vidio da će avion udariti u kuće zato se i nije katalputirao. Da bi spasio živote. Vjerovatno da je on rekao da se mlađi kolega katalputira. Takav je čovjek. Najbolji od najboljih”, kažu njegove kolege.

Pola sata prije leta, Zvonko me je pozvao rekao mi da izađem na terasu da će letjeti iznad naših kuća”, priča majka Mara.

“Čekala sam ga ‘kao ozeblo sunce’, on je naš ponos i dika u svakom smislu i kao dijete, i kao čovjek i kao pilot. Šta se, u međuvremenu, desilo ne znam”, dodaje ona.

“Zvonko je pravio krug iznad mjesta u kom je odrastao. Roditelji su znali da će preletati iznad kuće. Sat ranije im je najavio da će proći ovuda. Čuo sam zvuk kojim je pozdravljao roditelje. Spuštao se ka zemlji kružeći, pošao je da se vrati gore, ali nije uspio… Desilo se šta se desilo, sve sam vidio”, potvrdio je jedan komšija ožalošćene porodice.

Otac Dragan kaže da zna sina u dušu, ali i njegova razmišljanja o letovima i kaže:

“Ko zna koliko puta mi je govorio da nikad, ni po koju cijenu, ne bi ostavio nekoga u avionu, a on sam da katalputira. Nikada, naglašavao je, ne bi to učinio. Siguran sam da to ni sada nije učinio, jer ga krasi snažan moral, profesionalnost i čovjekoljublje.”

I Zvonkov stric, Vidoje, bio je pilot, potpukovnik avijacije JNA. Mlađi Vasiljević je tako nastavio vojničku i pilotsku tradiciju ovog časnog doma u Donjoj Borini.

Vidoje je tragično poginuo, prije dvadesetak godina, ali ne u letu, već je pao sa kuće jednog prijatelja kom je pomagao u izlivanju kuće.

Na FB profilu Vasiljevića nalazi se upravo njegova fotografija i fotografija MIG-a 21. U komentaru ispod fotografije aviona napisao je “55 godina kod nas i dalje na prvoj liniji!”.

Inače, vojni stručnjaci su rekli da se najvjerovatnije radi o avionu MIG 21 čiji je posljednji primjerak uveden u tadašnju JNA u decembru 1986.godine. Prizemljen je 2015.godine, i remontovan u Zavodu “Moma Stanojlović” sljedeće godine. Prema planu u upotrebi u Vojsci Srbije do 2026. godine.

U ovom trenutku Ministarstvo odbrane saopštilo je da je avion jutros pregledan i da je tehnički bio spreman za let. Ministarstvo odbrane je potvrdilo da su poginula oba pilota.