Utorak, 23.04.2024.

Istraživači se spustili kilometrima ispod površine Antarktika, šokiralo ih je ono što su tamo primjetili! (VIDEO)

Petak, 25.09.2020. | Globus | Najnovije | Vijesti

Naučnici su bili veoma iznenađeni kada su otkrili tragove života ispode leda, još više ih je zapanjilo to što su zatekli mnoštvo vrsta koje „nikada ranije nisu vidjeli“

Istraživači su se spustili kilometrima ispod Južnog polarnog okeana kod Antarkitka, gdje su pronašli hidrotermalne otvore iz kojih izbija vrela voda.  Ovdje su otkrili čitav niz vrsta do tada nepoznatih, uključujući rakove, albino hobotnicu i čudne vrste morskih zvijezda. Njihova otkrića, objavljena u časopisu PLoS Biologi, takođe su ukazala na “novu šemu života” koja živi od bakterija koje proizvode ventilacioni otvori, a ne od biljaka.

Bivši okeanograf Mark Šorpe objasnio je kako ovaj proces podržava život.

“Ovi otvori su mjesta u morskom dnu na kojima imate puno vulkanskih i geoloških aktivnosti. Dakle, imate toplotu dole ispod morskog dna, a malo vode se spušta u stijene i dole ispod morskog dna i pronalazi razna mjesta za proticanje unazad. Temperatura vode je viša od sto stepeni i zbog tog puta kroz stjene ispod nje, voda je ispunjena mineralima i hemikalijama. Neke od tih hemikalija mogu stvoriti ove ogromne formacije koje su otvor – oni ih nazivaju dimnjacima – a u vodi postoje hemikalije koje su u stanju da podrže život”, objasnio je okenoagraf.

Naučnici su otkrili ono što su nazvali “pobunom života“ jer opstaju u uslovima neviđenim ranije.

“Najupečatljivija karakteristika bile su upravo horde ovih rakova nazvanih jeti rakovi koji imaju dlakave grudi i ruke i na kojima uzgajaju bakterije”, dodao je Mark Šorpe u intervjuu za PBS.

Kako je opisao jedan od naučnika bilo je to otkriće za otkrićem.

“Postojao je samo čitav niz vrsta koje su ranije bile nepoznate. Nove vrste su uvijek zanimljive, ali i činjenica da niko nikada nije vidio ove rakove kako ovako žive. Izgledali su pomalo poput kostiju, jer su bjeličasti, ali gotovo su poput košnice, ove rakove samo prekriva kamenje”, objasnio jedan od naučnika u timu koji je istraživao Antartik.

Naučnici su bili oduševljeni posmatranjem ovih životinja pomoću hemikalija, a ne sunčeve svjetlosti da bi preživjele – mogućnost koja je ranije bila predložena, ali neviđena na ovom nivou.