Subota, 20.04.2024.

HDZ-ova ministrica “majorizira” Bošnjake: Imenovala Radnu grupu u kojoj su svi članovi pripadnici hrvatskog ili srpskog naroda

Utorak, 25.08.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankice Gudeljević (HDZ BiH), koja se nije pokazala kao naročito stručna osoba, donijela je Rješenje o imenovanju Radne grupe za izradu Strategije razvoja sporta u Bosni i Hercegovini za period 2020. – 2028. godina, piše PRESS.

Ova radna grupa broji šest članova i među njih šest ne nalazi se nijedan član koji se izjašnjava kao pripadnik bošnjačkog naroda.

Nije poznato šta je razlog diskriminacije Bošnjaka u režiji Ankice Gudeljević i zbog čega smatra kako pripadnici bošnjačkog naroda nisu relevantni da daju svoj doprinos u izradi Strategije razvoja sporta u Bosni i Hercegovini.

Da se kojim slučajem desilo suprotno, odnosno da je ministar iz reda Bošnjaka imenovao radnu grupu bez ijednog člana koji se izjašnjava kao pripadnik hrvatskog naroda, HDZ BiH bi danima dramio kako je to očit dokaz majorizacije Hrvata od političkih predstavnika većinskog naroda.

Prije Ankice Gudeljević ministar civilnih poslova BiH bio je Adil Osmanović (SDA) koji je davao jednake šanse i Bošnjacima i Hrvatima i Srbima. To dokazuje i odluka Osmanovića da za sekretarku Ministarstva civilnih poslova BiH postavi Biljanu Čamur – Veselinović koja se ove godine među prvim odazvala pozivu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika upućenog službenicima i funkcionerima iz reda srpskog naroda da dođu u Istočno Sarajevo i čuju instrukcije o tome kako se dalje trebaju ponašati u institucijama BiH.

(PRESS)