Subota, 20.04.2024.

Hakija Hadžalić – čovjek koji je ušao u vatru i ispisao historiju svojim fotografijama Vijećnice

Utorak, 25.08.2020. | Na mreži | Najnovije | Vijesti

U noći sa 25. na 26. august 1992. godine zapaljena je, a u požaru je nestao Katalog Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, oko 90 posto knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o historiji BiH.

Njena unutrašnjost je gotovo potpuno uništena u požaru koji je uslijedio nakon granatiranja. Rekonstrukcija Vijećnice je počela 1996. godine, a ponovo je obnovljena i svečano otvorena 9. maja 2014. godine.

Tokom obnove, u svaku prostoriju Vijećnice ugrađen je i jedan stari dio koji je “preživio” požar prije 26 godina.

Kažu sa razlogom da fotografija vrijedi više od 1000 riječi. Mi fotografije koje svjedoče monstruoznom i ciljanom činu paljenja Vijećnice ne bi imali da nije bilo Hakije Hadžalića koji ih je u tom trenutku snimio. Njegove fotografije su obišle svijet, a prije dvije godine gradonačelnik Abdulah Skaka uručio mu je specijalno priznanje ovim povodom.

Na svom Facebook profilu još jednu fotografiju za historiju ostavila je tada novinarka Arijana Saračević-Helać, uz emotivni, ali istovremeno ponosni tekst napisan iznad.

Prenosimo ga u cjelosti:

“Zamoljena sam da kao sudionik događaja, ispričam spoznaju da nestaje svjedok naše historije, da gori 2 miliona knjiga i 300 rukopisa. Meni je to bila tragedija. Kao da sam nestala. I zato sam neprocjenjivo sretna i ponosna što danas stojim u ovom veličanstvenom zdanju čiji su rubovi od zlatnih listića, pažljivo iscrtani kamiljom dlakom. Prije 26 godina, ovaj važni simbol Sarajeva je gorio. Slike su obišle svijet. Te slike ne bi postojale da ih nije snimio moj poštovani kolega Hakija Hadžalić. Mogli su tu biti novinari, direktor…ali da nije bilo hrabrog Hakije koji je rizikovao svoj život jer je znao značaj ovog blaga, svijet, a ni mi, ne bi vidjeli autentičnost ovog zločina.
U ime svih mojih ratnih kolega iz svih medija, a nema nas puno, hvala. Beskrajno.

I znajte, radili smo srcem i državi ostavili historiju.
Čestiam Hakija. Zaslužio si ovo važno priznanje!

https://www.facebook.com/1244535808/posts/10217755530980388/?extid=hJzByY5e5l7AdUjb&d=n