Ponedjeljak, 06.05.2024.

Statistika je tačan zbir netačnih (SDA) podataka!

Četvrtak, 24.12.2020. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

… I to baš poput one statistike predstavljene na grafikonu na kojem je prikazan “uspjeh SDA” na općinskim izborima u 2020. godini.


Različite se analize mogu praviti, pa prema tome i različiti i grafikoni. Mogu se, naprimjer, grafički predstaviti brojevi glasova za gradonačelnike i načelnike u Cazinu, Bihaću, Zenici, Tuzli, Ilidži, Centru, Starom Gradu, Novom Sarajevu.

Vidjelo bi se kako porazno po SDA izgledaju takve grafike.

Ono što SDA, ne želi da vidi i prizna, a to je trend. Trend je takav da je SDA u opadanju. Iako je na općim izborima 2018. godine, SDA osvojila 300.000 glasova, njen o(p)stanak na vlasti visio je o koncu. Spas je nađen u asimovskim pregovaračkim metodama, paraobavještajnim razbijanjem oponenata i čistom trgovinom ranije stečenim uticajem.

I pored svega toga, SDA je potpuno izgubila uticaj u Krajini i USK. Kanton Sarajevo je na putu bez bez povratka za SDA. Vlade u TK, ZDK i BPK se drže na slamci. Vlada Federacije još uvijek nije izabrana, a i u toj dotrajaloj, SDA više nema kontrolni paket.

Eto, koliko je tih 300.000 glasova pretvornih u vlast.

Što se tiče onih 270.000 sa grafikona, oni samo pokazuju trend pada i uticaja.

Lokalni izbori su drugačijeg karaktera. A grafikoni ne pokazuju sve. Nema rezultata nezavisnih kandidata i koalicija, koji kad se postave u jedan zbir pokazuju razmjere pada SDA. Šta bi SDA sa tih 270.000 da su bili opći izbori?

Vjerovatno bi završila u opoziciji jer u izbornim matematikama i osvajanju vlasti, postoji jedan bitan i nezaobilazan faktor, a to je koalicioni kapacitet. SDA ga je, u posljednja dva izborna ciklusa, skoro potpuno izgubila.

I za tih 270.000 glasova, SDA može zahvaliti organizovanoj strukturi na cijelom teritoriju – trideset godina klijentelizma, zapošljavanja u općinske organe vlasti i preduzeća, kantonalne vlasti i uprave, te federalne i državne. Tamo gdje potpunu konotrolu ima SDA, ne postoji mogućnost da se dobije posao ni medicinske sestre, ni pomoćnog radnika u komunalnom preduzeću, ako se ne dobije znak iz SDA.

Značajne SDA baze su i obrazovne institucije i IZ, doduše ovo drugo osjetno manje, i uz njihovo vidljivo distanciranje od SDA politike.

Ono što pogoduje SDA, je velika rascjepkanost i disperzija opozicije. Zatim, ideološke razlike i sujete pojedinih lokalnih lidera. Međutim, posljednji izbori i kreirane koalicije, posebno u Kantonu Sarajevo, su opoziciji otvorile oči i trasirale put.

Što manje sujete pokažu opozicioni lideri, time će njihov rezultat biti značajniji. Ono na što SDA treba obratiti pažnju, je trend, i on je za SDA, nepovratno opadajući, posebno kada, i ako se ostvare, nova osipanja kadrova, te gubitak nekih kantonalnih vlada.

A obojeni uprošteni grafikon ne može vratiti Vladu Kantona Sarajevo, kao ni brojne izgubljene gradove, općine i vijeća. Pratite trend!