Petak, 29.03.2024.

Afera u SPC-u: Vladika u ljubavnoj vezi sa djevojkom, otkrivena SMS prepiska

Četvrtak, 24.12.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

Samo padanje ideje napameti i potreba da praviš polugole fotografije su dokaz da nemaš moral dostojan vladike, a kamoli da napraviš fotografije i šalješ ih duhovnim čedima, poručio je student Akademije SPC-a Marko Žarkov vladiki Stefanu Šariću.

Naime, prije dva mjeseca Žarkov je podnio krivičnu prijavu protiv vladike, pod optužbom da je nalogodavac njegove otmice koju su izvršila dva pripadnika MUP-a Srbije i jedno civilno lice. Žarkov je tada i pretučen i zaprijećeno mu je da će završiti “na dnu Dunava”, piše Antenam.net.

Do konflikta između njih dvojice došlo je kad je student, kako tvrdi, saznao da je vladika prije nekoliko godina imao aferu s njegovom djevojkom (A.M.).

Vladikama je, shodno crkvenim pravilima, apsolutno je zabranjeno održavanje ljubavnih ili spolnih odnosa.

Stefan Šarić (42) je vikarni vladika patrijarha Srpske pravoslavne crkve, ujedno nastojatelj hrama Svetoga Save u Beogradu koji je najveći u SPC-u.

Prema tvrdnjama srbijanskih medija, on je i duhovnik Nikole Selakovića, glavnoga kadrovika Aleksanadra Vučića za SPC, kao i Arkanove udovice Svetlane-Cece Ražnatović.

Trojica osumnjičenih otmičara su u međuvremenu osuđeni – po sporazumnome priznanju krivice. Međutim, vladika nije ni optužen kao nalogodavac otmice ili prinude. Poseban “začin” u aferi je pominjanje – droge! Srbijanski sedmičnik NIN 17. decembra objavio je članak “Kako se čuvaju podobni episkopi: Igre moći”. Prenosi da srbijanska vlast opstruiše postupak protiv Šarića, kako bi ga zaštitila:

“Ovdje nije riječ o ljubavnoj aferi i posljedicama koje bi snosio jedan episkop, monah, pred crkvenim sudom, već o mogućoj zloupotrebi pavosuđa i utjecaju vlasti da se zataška afera i otmica studenta Marka Žarkova, zbog čega slučaj može da završi u Strazburu”.

„U presudi po priznanju krivice navodi se da su studenta Žarkova trojica optuženih prinudila da im da poruke koje su mu navodno poslane u vezi s prodajom droge, i tako je iz postupka sklonjen vladika Šarić kao mogući podstrekač i njegova, po crkvenim propisima, nedozvoljena ljubavna afera. Presuda je suprotna onome što je pisalo u policijskoj krivičnoj prijavi i tužilačkome zahtjevu za provođenje istrage, navodi NIN.

Advokat Božo Prelević, koji je zastupao studenta Žarkova, za NIN je naveo “više nelogičnosti koje su pratile ovaj sudski postupak”.

„Mislim da je, prvo, očigledno da je u pitanju krivično djelo otmice, a ne prinuda, za šta su osuđeni. Marka Žarkova su okrivljeni policajci natjerali da uđe u Audi i odveli ga protiv njegove volje, što je nesumnjivo utvrđeno. Za osnovni oblik otmice je zaprijećeno do 10 godina zatvora, a za ovaj oblik prinude do pet godina“, kaže on.

Advokat Prelević navodi i da je policijska istraga bila efikasna: utvrđeno je DNK analizom tragova s telefona i ručnoga računara oštećenoga da oni potiču od optuženih, koji su identifikovani i preko sigurnosnih kamera.

„Utvrđeno je da su tražili poruke koje otkrivaju vezu Markove djevojke i vladike Šarića. Sve vrijeme tužilac i policija tokom istrage poruke vezuju za vladiku Šarića i Markovu djevojku“, kaže Prelević.

O vezi koju je s A.M. vladika održavao, Žarkov je u izjavi saopćio:

„Pronašao sam ljubavnu prepisku između njih dvoje. Napisao sam mu poruku da želim s njim da pričam.

On mi je rekao da dođem sutradan kod njega u kancelariju – kazao je Žarkov.

Dočekao me je (Stefan Šarić) vidno bijesan i uznemiren, a na vratima mi je rekao: ‘Vidi, bratac, zbog ovoga što si saznao poješće te mrak, moram da te ubijem’.

Nadležni tužilac je pozvao na saslušanje vladiku Stefana, koji je, u svojstvu svjedoka, odbio da detaljnije odgovori na neka pitanja. Kao razlog je naveo da ga “na to obavezuje sveta tajna ispovijesti”.

Ipak, on je priznao da A.M. poznaje “jedno desetak godina”, kao i njenu porodicu.

„Ona je ono što se u crkvi kaže duhovno čedo, a svako ko se iole razumije u crkvu i generalno vjerovanje, zna šta to znači. U okviru, naravno, obavljanja crkvenih dužnosti, ona se nekoliko puta ispovijedala, a i redovno dolazi u crkvu“, saopćio je vladika u iskazu tužilaštvu.

Vladika je priznao da je s A.M. održavao SMS-prepisku, “kao i svakim drugim duhovnim čedom”. Međutim, odbio je da kaže kakvog su sadržaja bile te poruke, navodeći da bi se time opet narušilo pravilo “svete tajne ispovijesti”.

„To su uobičajene poruke kao i sa svim drugim duhovnim čedima“, naveo je on.

Žarkov je sada dio te prepiske učinio javnom. Vladika je, tvrdi, imao kodno ime – Aksios (Dostojan). Evo dijela te prepiske: