Petak, 17.05.2024.

Srđan Mandić: Podrška ‘Četvorke’ je fantastična; Odlučni smo da ubjedljivo pobjedimo

Subota, 24.10.2020. | BiH | Intervju | Najnovije | Vijesti

Srđan Mandić kandidat je ‘Četvorke’ za načelnika Općine Centar. Član je Naše stranke, a u prethodnom sazivu Vlade obavljao je dužnost ministra komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo.

PRESS je razgovarao sa njim o kandidaturi, politici, planovima itd.

Ko je Srđan Mandić?

Tipični ponosni Sarajlija. Zaljubljenik u svoj grad, njegovu bogatu istoriju, raznolikost, ali prije svega ljude koji tu žive. Imam dovoljno godina da se sjećam šampionske titule prvaka Evrope naše Bosne, Olimpijade, zlatnih 80-tih, najbolje muzike, filmova. Ali se isto tako sjećam fabrike TAS u Vogošći koja je proizvodila čuvene golfove, Famosa, koji izrađivao motore za Mercedes, Energoinvesta, UNIS-a. Ne zaboravite, Bosna i Hercegovina je bila jedina jugoslovenska republika koja je imala pozitivan trgovinski saldo u poslovanju sa inostranstvom neposredno pred rat. 

U Sarajevu sam rođen, tu sam proveo cijeli svoj život. Imam sreću da je većina mojih prijatelja i dalje tu. Četvorica su mi ukazala čast da im budem kum. Završio sam sarajevsku Drugu gimnaziju, magistrirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i preko 15 godina radio na odgovornim rukovodećim pozicijama u KLAS-u, SPRIND-u i Oslobođenju.

Cijeli rat proveo sam u Sarajevu, kao pripadnik Armije RBiH, sa svojom porodicom, komšijama i prijateljima.

Iz čega je proizašla želja da uđete u politiku?

Sjećam se jednog sastanka, kada je moj tadašnji direktor, na pitanje jednog od stranih konsultanata ko su vam najveći konkurenti u poslu, ko vam predstavlja prijetnju na tržištu, odgovorio – država. Nažalost, to je kako tada tako i danas gorka činjenica. Svih ovih godina svjedočio sam nemaru inezainteresovanosti političara da se kreira pozitivan ambijent za normalno funkcionisanje ekonomije. Privatni sektor, kao nosilac razvoja svake ekonomije, prepušten je sam sebi i na koljenima. Država je postala najpoželjniji poslodavac i svrha sama sebi. To je, naprosto, neodrživo stanje i mora se mijenjati. Otud i motiv da se uključim u politiku. 

Kako vidite trenutnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini?

Politička situacija u BiH je gotovo tipična tranzicijska. To znači malo političke volje za napretkom, previše korupcije, institucionalne depresije. Dakle, kao u svim tranzicijskim zemljama, s tim što u BiH još treba dodati stalno prisustvo ratne retorike koja sve to dodatno komplikuje i otežava da stvari krenu naprijed. Međutim, ništa od toga ne opravdava loše ekonomsko, privredno, kulturno, kakvo go hoćete stanje u kojem se nalazimo. Mi u Općini Centar i u Kantonu Sarajevo za većinu stvari možemo samo kriviti lokalnu i kantonalnu vlast za to kako nam je. Zato stalno govorim građanima i građankama: Na lokalnim izborima držite se lokalnih tema. Nemaju s tim ništa ni globalna kretanja ni međunacionalni odnosi. Ko to priča on želi da zamagli svoj nerad u lokalnoj zajednici ili u nekim slučajevima i kriminal.

Koliko je bilo zahtjevno biti ministar u Kantonu Sarajevo, da li ste imali podršku kolega?

Kao vjerovatno i mnoge građanke i građani, nisam mislio da supromjene  moguće, nakon svih ovih godina u kojima nas vladajuće stranke guraju u ponor i beznađe. Međutim, iskustvo u vladi šestorke pokazalo je da ipak možemo živjeti bolje. Za to je potrebno imati program, jedinstvo, čiste i poštene namjere i da iskreno  volite svoj grad, svoju zemlju i ljude.

Mandat u Vladi KS bio je istovremeno najveći izazov i najljepše iskustvo u mojoj karijeri. Resor komunalne privrede je u 25 godina vladavine SDA bio pretvoren u servis za realizaciju privatnih ciljeva pojedinaca i građenje izborne baze ove stranke. Nikada neću zaboraviti sugestiju čelnika sindikata KJKP Rad koji mi je rekao da, ako budemo “pametno” radili u toj firmi, možemo računati na 5.000 glasova. Bio sam, blago rečeno, šokiran. A onda, nakon što smo otkrili brojne brutalne primjere korupcije, zloupotreba i nepotizma, poput oslobađanja obaveza plaćanja komunalnih usluga stranačkih tajkuna, luksuznih apartmana na Bjelašnici, porodičnih i stranačkih zapošljavanja, shvatio sam o čemu govori. Da li je iko čuo za tzv. Fakultet za poslovni menadžment u Bosanskoj Gradišci? Čini mi se da je ta “obrazovna” institucija osnovana da bi se podijelile diplome za istaknute SDA menadžere. Sjećate se i primjera radnika koji je dobio povišicu i unapređenje samo na osnovu obećanja ispisanog na listu papira da će završiti fakultet. Takvih i sličnih primjera ima jako puno. Da nije tragično, bilo bi smiješno.

S druge strane, imate komunalne radnike koji su radili u katastrofalnim uslovima, sa platama koje nisu korigovane decenijama, bez adekvatne opreme. Moja prva posjeta Radu bila je upravo kod njih. Godinama su ti ljudi, od strane drskih i bahatih direktora, bili prinuđivani da odlaze na privatna imanja i grade vikendice ili održavaju čistoću, bez ikakve naknade. To su primjeri koji ilustruju stanje u resoru koji sam preuzeo. 

Međutim, uz podršku premijera Forte, kolegica i kolega iz Vlade, predsjedavajućeg Skupštine g. Konakovića i skupštinskih zastupnika, uspjeli smo za kratak period pokrenuti niz pozitivnih promjena. Komunalnim radnicima su popravljene plate, uslovi rada, stigla je nova oprema. Realizovali smo, uz pomoć sugrađana, najveću kampanju čišćenja Sarajeva. Konačno je pokrenuta rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže, subvencionirana cijena prirodnog gasa te čitav niz projekata, što je, uz usluge iz segmenta javnog prevoza, rezultiralo najvećim stepenom zadovoljstva građanki i građana, u nezavisnom istraživanju provedenom početkom ove godine.

Bez obzira ne neke ideološke razlike, naša vlada nije išla nilijevo ni desno, već uvijek pravo, nekad čak i glavom kroz zid, samo sa jednim ciljem – da pokažemo da se politika može voditina drugačiji način i da je bolji život moguć. 70% procenatapodrške građanki i građana Sarajeva su nam najveća nagrada…Prijateljstvo koje je vladalo među nama, neprocjenjivo je iskustvo i uspomena. I danas smo u kontaktu, zajedno, u slavlju, ali i teškim trenucima. To ostaje za cijeli život.

Upravo njihova podrška je bila presudna da prihvatim kandidaturu za načelnika Opštine Centar.

U posebno lijepoj uspomeni nosim druženja i komunikaciju sa mojim komunalcima, radnicima, operativcima na terenu. Mnogi od njih mi se i danas javljaju, daju mi podršku. To mi je najveća satisfakcija

Kakva je podrška na terenu od članova i simpatizera ostalih stranaka „Četvorke“?

Fantastična. Od prvog dana smo zajedno, pomažemo se i međusobno nadopunjujemo. Jedni druge guramo naprijed ičinimo boljim. Mislim da je atmosfera koja se izrodila u i oko Vlade šestorke bila sjeme koje ovih dana klija na ulicama Sarajeva, ali i ostalih gradova širom naše države. I već sada sam siguran da će žetva biti izuzetno plodna.

U čemu vidite snagu ovakvog zajedničkog pristupa nastupanja na izborima, a u čemu se ogledaju nedostaci?

Najveća snaga ovog nastupa ogleda se upravo u onome na šta su neki kritičari upućivali kao nedostatke. To je ideološka različitost stranaka koje zajednički nastupaju. To govori da naši društveni problemi nadilaze ideološke kriterije. Da smo došli dotle da prvo moramo uspostaviti koliko-toliko normalno funkcionisanje institucija sistema da bismo onda svako sa svojih ideoloških pozicija, i u nekoj budućoj borbi za vlast na demokratski način, naravno, u skladu s izbornim uspjehom, u to funkcionisanje unosili ideološke modifikacije. Trenutno, BiH i njeni građani nemaju vremena za ideološka prepucavanja. Ovi koji su na vlasti moraju ići da bismo pospremili nered koji su napravili, dosljedno, iz temelja.

Siguran sam da će se uspješna priča četiri stranke proširiti i na ostale dijelove BiH i dugo godina biti model uspješnogupravljanja državom. Građanke i građani to od nas očekuju, traže i naša je obaveza da se tako i ponašamo.

Zašto ste se odlučili prihvatiti kandidaturu za načelnika Općine Centar?

BiH je zarobljena država. Nju takvom čine politički kadrovi stranaka koje su na vlasti. Ja smatram da je potrebno te kadrove mijenjati. Ja sam politički kadar Naše stranke. Relativno nov, s izuzetkom jedne godine na poziciji ministra kantonalne privrede u Vladi KS. Smatram da sam pokazao šta znači raditi u interesu zajednice, šta znači osloboditi javne resurse, koliko se to moglo za godinu dana, da budu u javnoj službi a ne korišteni za interese stranke i pojedinaca. Stečeni kredibilitet na toj poziciji, saglasnost ostale tri stranke da budem kandidat, razgovori s građanima i građankama, daju mi za pravo da se borim za poziciju načelnika Općine. Naravno, ima tu i moje želje i mog ličnog uvjerenja da taj posao mogu izuzetno dobro obavljati, ali presudna je bila potvrda mojih kompetencija koju su mi dali jako relevantni politički subjekti i u Kantonu Sarajevo, ali i na nivou BiH te sami građani.

Šta nudite građanima ove općine?

Ono što će građani odmah vidjeti je transparentno upravljanje Općinom, a posebno novcem građana te otvorenost Općine prema građanima. Neophodno je odmah uraditi detaljnu nezavisnu reviziju realizacije budžeta u proteklom mandatu. Zatim, potrebna nam je čista i uredna životna okolina, potrebno nam je da svako domaćinstvo konačno ima nesmetano snabdijevanje vodom, potrebni su nam novi parkovi, uredno i propisno parkirana vozila i pločnici za pješake, nove fasade, topliji stanovi i nova rasvjeta. Hoćemo veći stepen sigurnosti, posebno za naše najmlađe. Moramo obezbijediti mladima centre za učenje i napredovanje. Želimo ponovo čuti rock&roll iz naših domova kulture. Želimo da sportskim objektima upravljaju bivši vrhunski sportisti, profesionalci.

Trebamo brzu i efikasnu opštinsku administraciju, digitalizaciju procesa, neposrednu komunikaciju sa građanima i potpunu transparentnost u svim segmentima djelovanja. 

Hoćemo da građanke i građani odlučuju kakvu opštinu žele, a mi ćemo ih u tome slijediti i provoditi njihovu volju.

Kakvu kampanju vodi Srđan Mandić?

Prije svega, korektnu kampanju, bez laži, spinova, botova iniskih udaraca. 

Svakodnevno smo na ulici, razgovaramo sa građanima i na osnovu toga korigujemo i upotpunjujemo našprogram. 

Ulažemo minimalna finansijska sredstva jer smatram da je u ovako teškim trenucimo drskost zakupljivati na stotine bilborda i TV reklama. Oslanjamo se na jeftinije i efikasnije digitalne medije i neposrednu komunikaciju sa građankama igrađanima, strktno poštujući upute kriznih štabova.

Prognoza za izbore i poruka građanima?

Na lokalnim izborima 2016., skoro 70% birača je glasalo za promjenu vlasti, ali je zbog razjedinjenosti opozicije nisu dobili. Ovaj put smo tu sa zajedničkim kandidatom, a interesi građana i građanki su nam na prvom mjestu. Odlučni smo da kroz naš program i fer kampanju ubjedljivo pobijedimo te da zajedno krenemo u izgradnju Opštine Centar koja će biti uzor svim drugim opštinama.

Stoga vas pozivam da 15. novembra izađete na izbore i sami odlučite ko će naredne četiri godine raspolagati sa vaših 65 miliona maraka budžeta.

Čini mi se da glasači nikada nisu  imali lakši izbor. S jedne strane aktuelnu vlast koja nam posljednjih 25 godina nudi bijedu, mrak i odlazak, i novu, udruženu snagu četvorke, koja nudi nadu, svjetlo i napredak. 

Od novembra će u centru naše pažnje biti pospremanje opštine centar, dosljedno i iz temelja.

I ne zaboravite, loše političare biraju dobri ljudi koji ne izlaze na izbore.