Petak, 29.03.2024.

Londonski aerodrom uvodi brze testove za koronu

Subota, 24.10.2020. | Globus | Najnovije | Vijesti

Putnici koji lete iz Londona, sa aerodroma Hitrou za Hong Kong, biće u mogućnosti da urade brzi test na Covid-19 na aerodromu prije prijave.

Testovi, koji se moraju unaprijed rezervisati, koštaju 80 funti, a rezultati će biti dostupni u roku od sat vremena. 

Iako se očekuje da će vrlo ograničen broj putnika koristiti tu mogućnost ove nedjelje, taj potez se smatra značajnim za potencijalno okončanje karantinskih pravila. 

Brzi bris pljuvačke, poznat je kao test Lamp (Loop-mediated Isothermal Amplification). Brži je od PCR testova jer se brisevi ne šalju u laboratoriju, ali kompanija koja stoji iza njega priznaje da je Lamp test i “nešto manje osjetljiv”. 

Njemačka upozorava 

Test neće prihvatiti zemlje koje zahtijevaju dokaz negativnog PCR testa. To su za sada Kipar, Grčka, Bahami. Sa Italijom se još uvijek vode razgovori na nivou država, ali to tek treba da bude potvrđeno, a već prvi dan došlo je do problema jer je Italija, za koju se očekivalo da bude dio lansiranja, odbila da prizna testove, navodi Gardijan. 

Testiranje će obaviti zaposleni iz kompanije koja proizvodi testove, u novim objektima na terminalima 2 i 5, ovog aerodroma. Putnici moraju da rezervišu termin prije nego što odu na aerodrom. 

Dzon Holand, izvršni direktor aerodroma Hitrou, rekao je: “Mnoge druge zemlje već koriste testiranja kako bi zaštitile svoje granice dok ponovo pokreću trgovinu i putovanja. Mogućnost testiranja na aerodromu će olakšati i putnicima koji dolaze, ali i koji odlaze iz zemlje”.