Četvrtak, 24.10.2024.

Kupac narkotika uništava svoj život, a kupac diplome živote mnogih

Subota, 24.10.2020. | Na mreži | Vijesti

Zašto je “kupovina – prodaja” diploma gora od prodaje narkotika?

Kupac narkotika uništava svoj život i uporedo ugrožava (otežava) život užeg kruga ljudi oko sebe (porodica, prijatelji), dok kupac diplome utiče na živote mnogih, a više njih na cijelo društvo i čak buduće generacije. Kako?

Naš “kupac” dođe u posjed bezvrijedne hartije iza koje ne stoji znanje i određene vještine, i onda, po nekom pravilu, vođen ambicijom koja je obrnuto proporcionalna njegovom znanju, dolazi na bitnu društvenu funkciju i slijedećih 30-40 godina “radi” i time sprječava svaki mogući oblik stručnog, profesionalnog, naučnog, društvenog i svakog drugog oblika napretka (individualnog i općeg).

Najgori scenarij? Naš “kupac” postaje učitelj, nastavnik ili profesor i potom, ne samo da on nazaduje ili ne napreduje (jer njemu je bitna samo funkcija i plata) narednih 30-40 godina “prenosi znanje” mladim umovima!?

Ne treba brinuti, jer takvih “kupaca” nema mnogo, na sreću.
Zamisli, ne daj Bože, da je takvih kupaca mnogo kod nas?? Kako li je samo onim društvima ili državama gdje ih ima mnogo; uh, gluho bilo, što dalje od nas!

Ne mogu ni pomisliti kakva je budućnost takvih društava u kojima su ti “kupci” doktori, inžinjeri, profesori, majstori, direktori, ministri, inspektori, sudije, tužioci…
Na kraju kad razmišljaš, i onaj prodavač narkotika je mirniji ako ga istražuje neko od “kupaca”…

“Ako želiš da osvojiš neku zemlju pošalji vojsku, a ako hoćeš zauvijek da je uništiš, uništi im obrazovanje.”