Četvrtak, 28.03.2024.

Otklonjena posljednja prepreka: BiH će dobiti još jedan aerodrom

Četvrtak, 24.09.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

Bosna i Hercegovina će dobiti još jedan aerodrom, nakon što je danas Narodna skupština Republike Srpske usvojila šest zaklona, a među njima je i Zakon o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje aerodroma u Trebinju.

Od ukupno 61 prisutnih zastupnika, za usvajanje ovog zakona glasalo je njih 58 zastupnika, a protiv i suzdržanih nije bilo.

Osim toga danas je na 12. redovnoj sjednici NS RS usvojeno još pet zakona, četiri nacrta zakona, dvije odluke i osam izvještaja o radu institucija i agencija u manjem bh. entitetu.

Usvojeni su još sljedeći zakoni:

– Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku uz prihvaćene amandmane,

– Zakon o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti – po hitnom postupku,

– Zakon o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturiranju,

– Zakon o upravnoj inspekciji

– Zakon o posredovanju u prometu nepokretnosti.

Zastupnici su usvojili i Odluku o izradi Zoning plana područja posebne namjene “Aerodrom Trebinje” – po hitnom postupku i Odluku o usvajanju dijela Plana parcelacije za auto-put i gasovod dionice Vukosavlje–Brčko i Brčko–Rača po skraćenom postupku za dionicu Vukosavlje–Brčko – po hitnom postuku.

Inače, gradnja aerodroma u Trebinju izazvala je velike polemike u NS RS posljednjih dana.

Ova investicija nije realna za opoziciju. Nebojša Vukanovića sve je podsjetio na priču o obećanjima komunista seljacima Hercegovine i Crne Gore, nakon Drugog svjetskog rata.

“Tada su govorili kada dođu komunisti na vlast da će iz Rusije doći velike pegle da ispeglaju brda, da ih poravnaju, te da umjesto brda i krša da će napraviti plodnu zemlju i ravnice u izobilju. Nažalost još neki čekaju te ruske pegle, ali ni 70 godina nisu stigle u Hercegovinu. Nešto manje čekamo na taj aerodrom”, ističe Vukanović.

“Trebinje nema autobusku stanicu”, kaže Vukanović, te pita da li će se pred neke naredne izbore raspravljati o kosmodromu i hoćemo li čekati srpskog Jurija Gagarina.

Ako avioni polete u najavljenom roku, Nebojša Vukanović obećao je pojesti svo kamenje s lokacije.