Četvrtak, 08.06.2023.

Posvađali se u Koaliciji za Mostar: SDA ljuta na SBB, DF na sve ostale

Utorak, 22.12.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

Prvi dani poslije dugo čekanih lokalnih izbora u Mostaru donijeli su i prve disonantne tonove. Oni se posebno odnose na najjače sastavnice Koalicije za Mostar – SDA, SBB i Demokratsku frontu.

Kako Klix piše, u SDA nisu sretni zbog broja preferencijalnih glasova koje su dobili kandidati SBB-a, jer bi ova stranka kao sastavnica koalicije mogla dobiti znatan broj mandata u vijeću, veći nego se očekivalo. 

Posebno je indikativno da je na Gradskom području Stari Grad kandidat iz SBB-a Ismar Bešo, treći na listi, uzeo najveći broj preferencijalnih glasova, što se gleda kao rad protiv ostalih kandidata Koalicije za Mostar. 

Lider Demokratske fronte (DF) u HNK Ahmed Džubur sinoć je gostujući na Federalnoj televiziji u emisiji “Odgovorite ljudima” optužio koalicijske partnere na mostarskim izborima kako se nisu držali dogovorenog Sergeja Šotrića, koji je bio na Centralnoj gradskoj listi na broju 4, ali je preskočen zbog manjeg broja prefrencijalnih glasova i ne ulazi u Gradsko vijeće. 

Džubur je kazao kako će ovo sa sobom povući određene korake te dovesti u pitanje ostanak DF-a u Koaliciji za Mostar koja prema trenutnom stanju ima 12 mjesta u Gradskom vijeću Mostara.

DF je nezadovoljan i što je zbog manjeg broja preferencijalnih glasova na Gradskom području Stari Grad preskočen njihov nositelj liste Haris Nazdrajić, ali bi on ipak mogao ući u buduće vijeće.

Koalicija za Mostar trebala bi dobiti 12 vijećničkih mandata te je uz HDZ pobjednik mostarskih izbora.