Subota, 20.04.2024.

Navalni jutros avionom prevezen u Njemačku: Ruski ljekari nisu pronašli otrov

Subota, 22.08.2020. | Globus | Najnovije | Vijesti

Ruska bolnica u koju je primljen protivnik Kremlja Aleksej Navalni dala je odobrenje za njegov prijevoz u Njemačku u subotu ujutro.

– Odlučili smo ne protiviti se njegovu premještaju u drugu bolnicu po izboru njegove obitelji, rekao je Anatolij Kaliničenko, zamjenik ravnatelja Prve hitne bolnice u Omsku, dodajući da je njegovo “stanje stabilno”.

– Na zahtjev njemačkog medicinskog tima let će se odgoditi za 22. augusta ujutro, objavilo je ministarstvo zdravstva, a prenose ruske agencije, pozivajući se na “zahtjeve njemačkog sindikata avioprijevoznika koji propisuje uvjete rada zrakoplovnog osoblja”.

Glasnogovornica oporbenog čelnika Kira Jarmiš objavila je na Twitteru oko 23.00 sata po srednjoeuropskom vremenu da se polazak planira za “najmanje sedam sati”, što znači u sedam sati po vremenu u Omsku.

Nešto ranije njemački liječnici koji su doputovali avionom koji je unajmila njemačka nevladina organizacija Cinema for Peace, pregledali su Navalnog (44) i rekli da je sposoban za prijevoz u Berlin radi liječenja.

Ruske vlasti su istovremeno tvrdile da prijevoz nije moguć jer je njegovo stanje “nestabilno”.

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) kojemu se za pomoć obratila porodica oporbenog čelnika, naredio je Moskvi da dopusti posjetu porodici i liječnika Alekseju Navalnom kako bi se uvjerili da je njegovo stanje dovoljno stabilno za prijevoz u Njemačku.

Njegova supruga Julija pozvala je tokom dana ruskog predsjednika Vladimira Putina da dopusti njegov prijevoz u Njemačku.

Navalni je bio na putu iz Tomska, u Sibiru, u Moskvu kad mu je pozlilo. Avion je zbog toga prisilno sletio u Omsk, u zapadnom Sibiru.

Ondje je primljen u bolnicu, na odjel intenzivne skrbi gdje je priključen na umjetna pluća. Trenutno je u komi. Njegovo okruženje tvrdi da je bio žrtva “namjernog trovanja” te da mu je “nešto ubačeno u čaj”.

Ruski liječnici su rekli da nisu pronašli “nikakav otrov” u krvi i u urinu Navalnog. Ti liječnici misle da je riječ o “disbalansu glukoze u krvi” koji je možda posljedica “naglog pada nivoa šećera” u krvi, javlja HRT.

Avion s Navalnijem poletio za Berlin

Avion je poletio nakon cjelodnevne borbe njegove porodice i ruskih liječnika u vezi s njegovim liječenjem u inozemstvu.

Novinari France Pressea vidjeli su kako avion polijeće iz tog grada u zapadnom Sibiru.

– Avion s Aleksejem je poletio u Berlin. Velika hvala svima na potpori. Borba za Aleksejev život i zdravlje tek počinje, očekuje nas još puno toga, ali napravljen je bar prvi korak, napisala je na Twitteru glasnogovornica oporbenog prvaka Kira Jarmiš.

Malo prije objavila je fotografiju Navalnog kojeg na nosilima unose u avion, rekavši da je uz njega supruga.

Medicinski avion koji je unajmila njemačka nevladina organizacija sletio je u petak ujutro u zračnu luku u Omsku. Njemački liječnici su pregledali Navalnog  i utvrdili da je sposoban za prijevoz u Berlin gdje će se liječiti.

Protivnik Kremlja trebao bi biti primljen u Caritasovu bolnicu u Berlinu, gdje se prije njega liječio još jedan ruski oporbenjak Pjotr Verzilov, kojeg je prevezla ista nevladina organizacija, Cinema for Peace.