Ponedjeljak, 13.05.2024.

Ako se bude vodila mudra politika bez sujeta, Mostar ima šansu!

Ponedjeljak, 21.12.2020. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Preliminarni rezultati izbora u Mostaru pokazuju značajan uspjeh Koalicije za Mostar koja okuplja SDA, SBB, DF, SBiH i BPS. Nedvosmislen je i uspjeh BH Bloka oko kojeg su dvije stranke, SDP i Naša stranka. HDZ i stranke jesu faktor, ali ako se stvari poslože, pri izboru gradonačelnika i ne moraju biti. Ali male su šanse da se to desi jer bi to značilo koaliranje SDA sa BH Blokom među kojima vlada velika netrepeljivost. SDA bi to i zaboravila, ali BH Blok teško da će.

Mnogo toga zavisi od ponašanja SDA. Već se nakon pristizanja prvih rezultata moglo naslutiti da u štabu SDA, uspjeh Koalicije za Mostar pripisuju isključivo i škrto sebi. SBB, DF, SBiH i BPS su tu samo što su morale biti, kako ih ne bi stigla stigma izdaje i anatema SDA. Ista ona koju su pripisali BH Bloku. Možemo naslutiti, da će za SDA, prilikom formiranja vlasti u Mostaru, stranke koje su s njima bile u koaliciji biti višak.

Treba samo pronaći dobar izgovor. Ne treba iznenaditi, da već u toku dana Izetbegović sazove pres konferenciju i proglasi pobjedu u Mostaru, ne osvrnuvši se na stranke s kojima je bio u koaliciji. A, upravo su te partije razblazile gorak okus koji SDA ima unutar bošnjačkog korpusa. Da se razumijemo, niko u Mostaru nije osvajao glasove zato sto je nešto značajno uradio za birače. To se pogotovo može reći za istočnu obalu, koju je suvereno kontrolisala SDA. Mostarski birači probosanske i probošnjačke provenijencije jednostavno nisu imali kud.

I na ovim izborima je prevladao strah od zapadne obale, zatim višedecenijski antagonizam, podignute tenzije i strah od drugoga, onog sa druge obale. Na istoj matrici SDA i HDZ dobijaju izbore i u Srednjoj Bosni.

Zaplaši, pa vladaj. Samo, što na ovim izborim u Mostaru, nije nastupala pod istim bojama, a bila je i dovoljno razblažena drugim strankama koalicije, koje se trebaju pripremiti da im Izetbegović zalupi vrata ispred nosa i istrguje ponovo nešto sa Draganom Čovićem.

Bitno je samo da dovoljno glasno povikne: “Držite izdajnike” i pokaže prstom na SDP, Našu stranku, na stare mušterije Nikšić i Kojovića. Biće da nije do njega, tako se moralo.

Dino Konaković se ovaj put izvukao, džentlmenski je ovu bitku posmatrao sa distance, radi interesa Bosne i Mostara.
Sačuvajmo ova predviđanja negdje i sačekajmo malo.