Petak, 17.05.2024.

Redžo Lemezan kandidat Naše stranke za OV Ilidža: Za bavljenje politikom važno je biti obrazovan i stručan; Ilidži je potreban novi sjaj

Srijeda, 21.10.2020. | BiH | Intervju | Najnovije | Vijesti

Mladi i uspješni pojedinci, kandidati na listama za općinska vijeća, ili za načelnička mjesta, poželjna su pojava o kojoj god stranci da je riječ.

PRESS predstavlja mladog kandidata Naše stranke za općinsko vijeće u Općini Ilidža i nastavit će kontinuiranu promociju mladih kandidata svih stranaka.

Ime i prezime: Redžo Lemezan; rođen 1995. godine u Sarajevu.

Politička karijera:
– Aktelni vijećnik općinskog vijeća Ilidža u mandatu 2016 – 2020. godine.
– Najmlađi izabrani vijećnik u BiH na izborima 2016. godine.
– Vijećnik sa najviše podnesenih inicijativa u OV Ilidža u periodu od 2016-2020. godine.
– U Našoj stranci od 2014. godine – obavljao pozicije potpredsjednika Foruma mladih NS, potpredsjednika općinske organizacije Ilidža Naše stranke, člana Glavnog odbora NS.
– Trenutno na poziciji potpredsjednika Kantonalnog odbora Naše stranke Sarajevo.
– Nositelj liste na Lokalnim izborima 2020.godine ispred Naše stranke Za OV Ilidža.

Zašto se bavite politikom?

– Od kako sam postao punoljetan počeo sam aktivnije pratiti politiku u našoj zemlji. U toku studiranja veliki broj profesora koji su mi predavali na fakultetu su ustvari bili visoko pozicionirani političari unutar svojih stranaka, tako da su redovne teme bile političke, čime je interes za politiku svakodnevno rastao.  Također, kao mlada osoba koja raste u sistemu kakav je u Bosni i Hercegovini, svaki danom sam sve više i više bio svjestan kako naš sistem ne valja. Svakim danom se moglo vidjeti porast korupcije koja je ogromna, nepravde, veliki  broj siromašnih i s obzirom da nikada ni u čemu nisam mogao biti nijemi posmatrač odlučio sam da se politički aktiviram kako bi ovaj loši, korumpirani, kriminalni sistem pokušao „pospremiti“.

Po čemu se razlikujete od drugih mladih kandidata kojih je realno puno ?

– Za bavljenje politikom u našoj zemlji je veoma bitno da ste obrazovani i stručni, jer vidite gdje je pozicionirana BiH na svim relevantnim listima po određenim resorima zbog toga što se bira podobnost, a ne stručnost. Pored stručnosti je najbitnije je da izabrani zvaničnici pošten i hrabri. Kakve koristi građani imaju od stručnog lidera, makar on bio najstručniji na svijetu ukoliko je on korumpiran i nepošten? Nikakve. U protekle četiri godine sam pokazao iako sam veoma mlad veliku hrabrost   u borbi protiv svega lošeg u općini Ilidža i bio sam glas građana tokom čitavog mandata. Ja nisam neki pilot projekat u politici, iza mene je pokrenutih stotine inicijativa, tako da vjerovatno što bi kao svoju prednost izdvojio je dokazana hrabrost i poštenje.

Vi ste nosilac liste Naše stranke na Lokalnim izborima za Ilidžiu. U čemu leži vaša snaga?

Lista koju predvodim jeste uistinu spoj mladosti i iskustva. Na našoj listi se nalazi studenti, penzioneri, doktori, profesori, injžinjeri raznih struka, sportisti. Prosjek naše liste što se tiče godine nije više od 36.godina. Predvodim listu sposobnih, uglednih i poštenih ljudi koji su stručnjaci i jako prepoznati u svom poslu. Siguran sam da imamo znanje od kojeg građanima mogu imati koristi. Naš kvalitet je neupitan, nadam se da će nam građani dati povjerenje.

Šta namjeravate uraditi kao vijeć nik ukoliko budete u poziciji u općini Ilidža?

– Spisak projekata koje namjeravam pokrenuti je jako dug. Ilidža ima puno sigurnosnih problema, gdje je hitno potrebno ugraditi videonadzor na prostoru čitave općine i aktivnije pomagati našu resornu policijsku upravu. Također, puno mladih Ilidžanaca i Ilidžanki je nezaposleno te je potrebno organizovati mnoge projekte samozapošljavanja i pomoći prilikom zapošljavanja. Općinsku administraciju ćemo vratiti u službu građana i regulisati nelegalnu gradnju koje je jako puno. Na Ilidži gradi gdje god šta hoće, mnogi veliki objekti nemaju nikakvih dozvola. Moramo uspostavljati pravnu Ilidžu, gdje će zakoni i procedure jednako važiti za sve.
Ali jedno mi je prioritet, to je vodovodna i cestovna infrastruktura. Ne mogu da se pomirim sa činjenicom da u 21.vijeku u općini Ilidža, stotine kuća nemaju vodu i asfalt. Da hiljade djece ne mogu se normalno okupati, napiti vode. Da hiljade djece idu po blatu u školu i da ih je strah povratka iz škole po mračnoj ulici jer ne postoji rasvjeta. To moramo promijeniti. Moramo svakoj kući u općini Ilidža obezbijediti vodu, kanalizaciju, asfaltiran put, rasvjetu makar se i kreditno zaduživali.

I na kraju šta bi poručili građanima Ilidže?

Ilidža posljednih godina spada u grupu općina koje ne važe za moderne općine u BiH. Na Ilidži odavno nema nikakvih kulturnih, sportskih ili bilo kojih drugih manifestacija. Ilidži je potreban novi sjaj. Ilidža mora biti bolje pozicionirani u statusu općina Bosne i Hercegovine. Građanima poručujem prije svega da izađu na izbore i tako nam pomognu da Ilidži damo novi sjaj jer Ilidža može, treba i mora bolje.