Petak, 03.05.2024.

Ne mislimo svojom glavom, glasamo kako nam se kaže i pitamo šta nam se napiše… Ko smo mi?

Petak, 21.08.2020. | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zaista je bilo degutantno gledati zastupnice Stranke demokratske akcije (SDA) kako se bez trunke samopoštovanja – manje od makovog zrna, bezlične, ali ratoborne; nebitne, ali na bitnim pozicijama – pokušavaju dodvoriti supruzi predsjednika stranke.

Uprkos tome što je Izborni zakon Bosne i Hercegovine odredio da mandati pripadaju izabranim zastupnicima, a ne strankama, zastupnice SDA odlučile su da svoje mandate doniraju vrhu stranke. U taj paket donacija, pored ruku koje glasaju kako im se kaže, ušla je i mogućnost da vrh stranke u potpunosti upravlja svim onim što će zastupnice izgovoriti za skupštinskom govornicom.

Suština njihovog mandata nije da rade u interesu građana, već da ne misle svojom glavom, glasaju kako im se kaže, postavljaju pitanja koja su napisali drugi i na sve načine – čak i po štetu vlastitog dostojanstva – brane sunovratnu politiku SDA i poteze supruge predsjednika stranke.

Nakon što je šefica Kriznog štaba KS Aida Pilav jučer podnijela Izvještaj o poduzetim mjerama za subijanje širenja koronavirusa u KS, uslijedila su pitanja zastupnika. Posebno je bilo zanimljivo, ali ne i iznenađujuće čuti šta na sve imaju reći zastupnice SDA Samra Ćosović-Hajdarević, Amra Hasagić i Smiljana Viteškić, a koje se inače jako rijetko javljaju za riječ na sjednicama.

One su isčitale tendenciozna pitanja koja su imala za cilj narušiti kredibilitet Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” i njenog osoblja, a uzdići Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) koji vodi Sebija Izetbegović, supruga predsjednika SDA.

Radikalna Samra, bezlična Amra i skutonoša Smiljana o zdravstvu znaju isto onoliko koliko Fikret Prevljak, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo i ponosni “poltron obitelji Izetbegović”, zna o medijima i načinu funkcioniranja Televizije Sarajevo (TVSA).

Poznato je Samri Ćosović-Hajdarević, iako se to ne uklapa u koncept jednoumlja i poltronstva u kojem sudjeluju, da je “najbolja borba reći istinu pred nepravednim vladarem”.

Žene u strankama koje imaju jače primjese autokratije od SDA imaju veću slobodu od zastupnica SDA. Primjer za to je poslanica SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić koja je nedavno odbrusila svom predsjedniku stranke: “Ma neka je Milorad Dodik moj stranački lider. Hoćemo li mi konačno gledati šta kaže zakon ili šta kažu stranački lideri? Možemo li jednom ispoštovati da ono što kaže zakon, da je to osnovno? Zar to nije jedan principijelan stav”.

Da ne bude zabune, ima i SNSD svoje “Samre, Amre i Smiljane”. Primjer za to je zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić poznata po izjavi da je za nju Milorad Dodik bog i paničnom traženju instrukcije od Nebojše Radmanovića prilikom glasanja, tj. da joj sugeriše hoće li glasati “za” ili “protiv”.

Čovjek postaje slobodan svojom odlukom, otporom i nepristajanjem. (Meša Selimović)

(PRESS)