Petak, 29.03.2024.

Biden trenutno uživa veću podršku od Trumpa

Ponedjeljak, 20.07.2020. | Globus | Najnovije | Vijesti

Ovogodišnja utrka za Bijelu kuću dobila je još jedan neočekivani preokret; aktualni predsjednik Donald Trump i njegov najizgledniji protukandidat iz redova Demokratske stranke Joe Biden je u vodstvu i ima veće šanse za osvajanjem predsjedničke fotelje, prenosi Washington Post.

Prema ispitivanju javnog mnijenja kojeg je provela medijska kuća ABC u saradnji s Washington postom, bivši američki potpredsjednik Joe Biden trenutno vodi s 49 posto podrške, naspram 41 posto koliko predviđaju Trumpu. 

U istraživanju je učestvovalo 1.104 ispitanika koji su glasali od 12. do 15. jula. Neodlučnih je samo deset posto. Ipak, vrijedi naglasiti kako se ovo glasanje razlikuje od onoga koje je obavljeno u junu, kada je Biden bio 12 bodova ispred Trumpa (50:38).

Trumpa za sada više podržavaju muškarci, a Bidena žene. Naime, među glasačima Trump vodi za pet posto kod muškaraca, dok Biden vodi za 19 posto kod žena. Ispitanici također vjeruju kako bi se Biden mnogo bolje nosio sa novonastalom krizom, kao i sa trenutnim gorućim problemom u SAD-u – rasnom krizom.

Interesantno je kako je broj ljudi koji vjeruju da će Trump ponovo osvojiti izbore pao za 11 posto od februara ove godine. Tada ih je zabilježeno 56 posto, a sada ih je 45 posto.

Rezultati najnovije ankete također su pokazali da polovina ispitanika smatra kako ni Biden ni Trump nisu dovoljno dobri da vode državu. Iako je Biden po svim kriterijima ispred Trumpa po ovom pitanju, mišljenje glasača svakako vrijedi istaknuti: 43 posto smatra da je Trump dovoljno razuman, 42 posto da je dovoljno inteligentan, dok 40 posto smatra da zna prosuđivati dovoljno dobro da bude predsjednik.

S druge strane, 47 posto ispitanika smatra da može imati povjerenja u Bidena, 52 posto da dobro prosuđuje, a 51 posto da je dovoljno inteligentan. Čak 50 posto smatra da ni jedan ni drugi nisu dovoljno razumni, dok 56 smatra da je Biden dovoljno empatičan da bude predsjednik. Isto za Trumpa misli samo 36 posto ispitanika.