Petak, 26.04.2024.

Kako je Asim Sarajlić osmislio projekat ‘Nenadić’

Subota, 20.06.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

Asim Sarajlić pohvalio se kako je osmislio projekat „Nenadić“, kazao je predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković u petak navečer gostujući kod Senada Hadžifejzovića. 

“Ispričao nam je Asim Sarajlić meni, Nerminu Muzuru i Jasminu Teroviću kad smo raspetljavali onu priču „Pečat“ i nama se pohvalio kako je osmislio projekat „Nenadić“ i kako je otišao kod Komšića i završio to sa Željkom pa otišao kod Fahre, a Fahro rekao super je to, a gdje sam ja tu. On rekao šta bi ti on rekao sigurnost pa je on s Bakirom završavao sigurnost“, kazao je Konaković. 

S obzirom da je Vijeće ministara BiH imenovano 23. decembra 2019. godine, a zvanična koalicija Petak 13 koju čine SDA, SBB i DF sklopljena 13. decembra lobiranja i pregovori oko rušenja Vlade KS počela su puno prije. 

Oni koji su činili većinu u KS SBB i DF napustili su je i sa SDA formirali novu vlast. Taj proces počeo je već u decembru, ali je zbog procedura i rokova sve konačno završeno 3. marta. 

Samo tri mjeseca nakon imenovanja nove Vlade KS Fahrudin Radončić 2. juna podnosi ostavku na mjesto ministra sigurnosti i najavljuje izlazak SBB-a iz državne vlasti. Na njegovo mjesto SDA je predložila Selmu Cikotića, a u toku su provjere Državne agencije za istrage i zaštitu. 

I na snimku koji je objavio Semir Efendić krajem februara nakon izbora čelnika KO SDA Sarajevo, glavni akter „završavanja glasova delegata“ ali i drugih nekih procesa bio je upravo Asim Sarajlić. On je podnio ostavku na sve stranačke funkcije, a Tužilaštvo KS pokrenulo je istragu. Sarajlić još nikada nije sankcionisan od strane SDA niti predsjednika Bakira Izetbegović koji je čak stao u njegovu odbranu. I kako to reče Sarajlić u snimku neke ljude je “obišao s Osmicom (direktor OSA-e)”, pa je jasno zašto Izetbegović i SDA se nikada nisu ogradili od postupaka svog glavnog kadrovika.  

(NAP.ba)