Četvrtak, 28.03.2024.

Prepolovio se ogroman ledeni brijeg usred okeana: Na putu je da udari u ostrvo, ugroženi životi nekoliko hiljada pingvina!

Subota, 19.12.2020. | Globus | Najnovije | Vijesti

Ogroman ledeni brijeg u Atlantskom okeanu koji se kreće ka ostrvu Južna Džordžija se prepolovio, a naučnici strahuju da bi mogao da poremeti podvodne ekosisteme i da spriječi pingvine da odu u potragu za hranom.

Jake struje zahvatile su masivni ledeni brijeg koji je na putu sudara sa Južnom Džordžijom, zbog čega je promijenio pravac i izgubio znatan dio mase, saopštili su naučnici koji prate njegovo kretanje.

Ledeni brijeg pod nazivom A68A se ove nedelje približavao zapadnom rubu ostrva, kada je naišao na jake struje koje su ga okrenule za 180 stepeni i koje su dovele do odlamanja velikog dijela, prenosi “Gardijan”.

Naučnici već nedeljama prate kretanje ledenog brijega, čija je površina prije odlamanja dijela iznosila 4.200 kvadratnih metara. Oni strahuju da bi ledeni brijeg mogao da poremeti podvodne ekosisteme, kao i da bi pingvine mogao da spriječi da odu u vodu u potragu za hranom.

Još uvijek nije moguće predvidjeti šta će se tačno dogoditi sa ledenim brijegom A68A, kao ni sa A68D, manjim ledenim brijegom koji se od njega odvojio. Odvajanje novih dijelova takođe je moguće. A68A se od Antarktičkog poluostrva odvojio 2017. godine.