Utorak, 23.04.2024.

Dovadžija još vjeruje u pobjedu: Spriječili smo SDA u malverzacijama

Četvrtak, 19.11.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

Amar Dovadžija, kandidat Četvorke za načelnika Općine Ilijaš obratio se sinoć prisutnim građanima ispred zgrade Općine te ih informisao o novim odlukama CIK-a kada su u pitanju izbori u ovom gradu, piše Klix.

Dovadžija se obratio prisutnima istakavši kako i tri dana nakon izbora Općinska izborna komisija “dezavuiše javnost i demonstrira silu”.

“Mi smo na svakom biračkom odboru imali po jednog čovjeka. Ti su ljudi uglavnom radili volonterski, oni su bili tu za nas, a ne da bi pravili malverzacije”, poručio je Dovadžija okupljenim građanima.

Kako kaže, na dan izbora SDA je pokušala sve i svašta kako bi utjecala na rezultate izbora.

“Pokušali su da uvode stare nane i dede, da glasaju za njih po tri-četiri puta. U tome smo ih spriječili. Spriječili smo ih sa jednim čovjekom u svakom biračkom odboru i sa posmatračima”, nastavio je Dovadžija.

Osvrnuo se i na sam izborni proces i navodne malverzacije koje su se dešavale tokom noći u nedjelju.

“Nakon prebrojanih 31. biračkog mjesta, ja sam imao prednost od nekih 250-300 glasova.Odjednom su kasnili rezultati iz biračkog mjesta Lješevo”, naglašava Dovadžija.

Nakon što je ponovno prebrojano 7 glasačkih vreća, Dovadžija ističe da su rezultati bili “onakvi kakvi i trebaju da budu”.

“Šest vreća odnosilo se na Općinsko vijeće, a samo jedna za načelnika Ilijaša. I sve je bilo onako kako je i prebrojano. Tu su bili posmatrači, koordinatori, članovi međunarodnih organizacija i svi su rekli da su rezultati tačni”, ističe Dovadžija.

Kada je u pitanju šest vreća za Općinsko vijeće, tu su kako kaže, zabilježene malverzacije.

“Kada smo otvorili šest vreća za OV, SDA je imala 10 glasova više nego što treba, a Narod i pravda pet glasova manje nego što treba. 10 nevažećih glasova, SDA je pripisala sebi. To su biračka mjesta gdje smo mi pobijedili, zamislite šta bi se desilo da se otvore vreće sa glasovima gdje je pobijedila Stranka demokratske akcije”, kazao je Dovadžija prisutnima i naglasio da ukoliko CIK unese ispravne rezultate izbora u Ilijašu, da je on pobjednik u utrci za načelnika te općine.

Podsjetimo, nakon izborne noći u nedjelju, Četvorka je proglasila pobjedu svog kandidata na izborima u Ilijašu. Međutim, dan kasnije, prema zvaničnim rezultatima CIK-a vodeći u utrci za načelnika tog grada bio je kandidat SDA Akif Fazlić.

Nakon pritiska javnosti, Centralna izborna komisija naredila je ponovno brojanje glasova, a nakon što je to i učinjeno prebrojano sedam glasačkih vreća u Ilijašu, pokazalo se da rezultati ipak idu u korist kandidatu Naroda i Prave Amara Dovadžije.

Kako je rečeno ispred njegovog izbornog tima, CIK-ovi podaci za Ilijaš nisu osvježeni od jutros i još uvijek nije uračunato biračko mjesto koje bi Dovadžiju trebalo vratiti u vodstvo i osigurati mu pobjedu.