Četvrtak, 25.04.2024.

Beogradska arena spremna za pacijente, ukupno 510 ležajeva

Ponedjeljak, 19.10.2020. | Najnovije | Region | Vijesti

Zbog rasta broja oboljelih u našoj zemlji, od danas Beogradska arena će biti spremna za prijem oboljelih od Covida 19. Doktor Vlado Batnožić rekao je za RTS da su kapaciteti Arene prošireni sa novih 150 kreveta, tako da je ukupan broj ležajeva 510. U jednoj smjeni biće 30 ljekara i 30 medicinskih sestara.

U toku je čišćenje i dezinfekcija Arene – tu su kreveti, kao i sva neophodna dijagnostika. Radiće ljekari iz 15 zdravstvenih ustanova u tri smjene.

Doktor Vlado Batnožić rekao je za RTS da su kapaciteti Arene prošireni sa novih 150 kreveta, tako da je ukupan broj ležajeva 510, a riječ je o dvokrevretnim i trokrevetnim sobama.

“Radili smo i sa laboratorijom, rade se medicinske analize, rendgen, slika se može poslati u zelenu zonu, a tu je i ostala terapija za pacijente”, kaže dr. Batnožić.

Od ponedjeljka se popunjava prvo dio gdje su novi kreveti, pa se silazi u salu gdje je 360 mjesta.

Instaliran je sistem za dovod kiseonika, uvedeno je 216 kiseoničkih mjesta za terapiju koja ide svakodnevno za pacijente, a mogu se staviti i respiratori.

“U jednoj smjeni imamo 30 ljekara i 30 sestara, sutra će 60 medicinskih radnika biti ovdje”, istakao je doktor.

Prema njegovim riječima, kroz Arenu je u proteklom periodu prošlo 434 pacijenta, 386 je izliječeno, a 58 njih je poslato u druge zdravstvene ustanove, to su bili pacijenti do 50 godina – preko 80 posto. Radi se o radno sposobnim ljudima.

“Ovdje se radilo sa jednostranom i obostranom upalom pluća, koje je teško oboljenje i mora da se kontinuirano prati stanje po protokolu”, objašnjava Batnožić, govoreći o kliničkoj slici.

Ističe da je zahtjevan ljekarski posao.

“Teško smo pogođeni sa tom situacijom, u našim ljekarskim sobama nema kreveta, samo radni stolovi, na četiri sata se ulazi – a tu su i ljekari kooridinatori”, kaže doktor.

Na bolničkom liječenju u Srbiji su 372 pacijenta, a podaci se mijenjaju iz dana u dan.