Srijeda, 15.05.2024.

Mostarac Safet Oručević: Bakir je stavio stranku prije države Bosne i Hercegovine

Petak, 19.06.2020. | BiH | Intervju | Najnovije | Vijesti

 

Večeras je u studiju Face tv-a Senad Hadžifejzović putem skype linka ugostio Safeta Oručevića, bivšeg gradonačelnika Mostara.

Počeo je intervju sa podsjećanjem na ono što je prije četiri godine poručio Bakiru Izetbegoviću: “Bakire ovo ti neće proći”, rekao je tada Oručević.

Na pitanje da li bi mu isto poručio i sada, Oručević je rekao da izborna pravila kakva su potpisana, kojim se rješava presuda Ustavnog suda bi i on potpisao, ali da Statut ne bi nikad potpisao.

“Napravljen je ustupak sa obje strane i čestitam jer će konačno doći do izbora – izabrat će se konačno gradsko vijeće i novih 35 ljudi. U Mostaru se trebaju pobjediti sujete. Očekujem treći blok DF-a, SBB-a, SBiH-a, blok probošnjačkih stranaka, blok koji je jednak broju članova sa SDA i HDZ, ne mogu dvije stranke trgovat u Mostaru. Sve je matematika”, rekao je Oručević.

MI SMO `96. POKAZALI DA NISMO OSTACI, NEGO KORPUS

“1996. godine sam napravio listu za jedinstveni Mostar, listu građana i pobjedili smo tada HDZ. Pokazali smo tada da mi nismo ostaci, nego korpus.

Sada vidim kritike brojnih stranaka na postignuti dogovor, ima tu i istine i politike, ali ja govorim kao dio tadašnjeg korpusa, čovjek koji živi u Mostaru i čija djeca tu žive i živjet će – nije važno u ovom trenutku koliko lista će biti, važno je da odgovorimo na ono što će uraditi HNS. Sa ovim pravilima mogu imati dobru većinu i poraziti Bošnjake i Srbe potpuno. Pravila nisu loša ali ako SDA bude glumila velikog lidera bojim se da će Bošnjaci ostat još jednom ostati privjesak HDZ-u.

Kad mi pobjeđujemo ravnopravnost je puno bliža svima, kad oni pobjeđuju oni na stotinu načina pokazuju svoju drskost, ali vjerujte mi, teško njima ako se ustane ovaj narod iz Mostara i ako se politički izgubi ovaj grad”, poručio je.

SDA JE NAPRAVILA OD MOSTARA PRIMJER NEČEGA ŠTO NE VALJA

“Prvi izbori poslije rata su se desili u Mostaru, a onda nas je SDA izdala, 12 godina držala nas je da se gušimo, sramotili su nas. Od grada bisera napravili su primjer nečega što ne valja. Izdaja će biti i ako ne bude dogovora probosanskih stranaka kao odgovor HDZ-u i HNS-u”.

Na pitanje o razlici u razvoju zapadnog i istočnog Mostara Oručević je odgovorio:

“Da smo imali vlast da valja sve bi mi imali. Ne bi bili krš, jad i čemer. Nisu nam za to krivi Hrvati nego naši političari i njihova politika koja je ubila sve investicije i odbila sve investitore. Zemlja koju mi imamo je neizgrađena jer je ne gradimo. 15 godina ništa ne gradimo.

RAHMETLI PREDSJEDNIK IZETBEGOVIĆ SE NAPATIO ZA OVU DRŽAVU, A BAKIR JE STAVIO SDA PRIJE DRŽAVE

“Bio sam mlad kada sam sarađivao sa rahmetli predsjednikom Alijom Izetbegovićem. Rastali smo se jer sam bio inatdžija, ništa drugo. Znam koliko se predsjednik napatio za ovu državu, ali to je jedna stvar, a politika koju je vodila i koju i danas vodi SDA je jedna potpuno druga stvar.

Za razliku od njega Bakir je stavio SDA prije države. Nije trebao pustiti Seku u politiku, otežavaju time život sebi, ne vidim je u politici”, zaključio je Safet Oručević.