Subota, 20.04.2024.

KAKVA DRŽAVA!? Optuženik Sarajlić brani aktera u istoj aferi i odlučuje o šefu OSA-e!

Petak, 19.06.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

Šef OSA-e Osman Mehmedagić ima rok od sedam dana da državnom parlamentarnom Povjerenstvu za nadzor nad radom te obaviještajno-sigurnosne agencije dostavi fakultetsku diplomu.

Nagađa se ima li ‘osmica’ uopće završen fakultet nakon što su mu obrazovne institucije RS-a poništile navodnu diplomu jer je stečena na sumnjiv način, je li možda u međuvremenu ipak položio sve ispite na nekom drugom sveučilištu.

Na jednom portalu su se posrpdno narugali pa su sarkastično nagovijestili da bi mu diplomu mogao nekako pribaviti „kum“ Asim Sarajlić. Aludira se naravno na nedavnu aferu „Asim“.

Čeka ga ‘crna lista’?

I dok se taj skandal ‘kiseli’ u ladici vođe SDA Bakira Izetbegovića, spomenuti dvojac prolazi kroz novu epizodu u parlamentarnom Povjerenstvu za nadzor nad radom OSA-e.    Sarajlić je ovog puta u poziciji spasitelja koji ima nezahvalnu ulogu da i uz pomoć političke čarolije obrani obraz i autoritet udarne perjanice stranačkog šefa.  

Splet okolnosti je izrežirao jezivi parlamentarni triler da optuženik i korupcionaš Asim Sarajlić spašava aktera u istoj aferi, a moglo bi se možda dogoditi i u novom skandalu oko fakultetske diplome.

Tragikomčina je scena zabilježena u srijedu u uzvišenom državnom Parlamentu u kojoj optuženik i ovjereni mešetar Asim Sarajlić blebeće o degutantskoj raspravi i moralizira predsjedniku Povjerenstva za OSA-u Nerminu Nikšiću.

Sarajlić je nekim čudom izbjegao američke sankcije iako je počinio čak i teže grijehe od bivšega tajnika Amira Zukića. Trebao bi se još samo naći na američkoj ‘crnoj listi’ pa da mu bude sklopljen najcrnji dosije i zato je neshvatljivo da je on još uvijek član tako prevažnog Povjerenstva.

Valjda članstvo i odlučivanje o prvom špijunu koji brine, između ostaloga i o sigurnosti, države i intitucija, podrazumijeva čist obraz i ruke. U zgađenoj državi protagonisti korupcije i kriminala odlučuju o čelnicima agencija koje štite ustav i provode zakone i uz to bestidno još i debelo zavlače ruke u državnu blagajnu.  

Ostavka u SDA, ali ne i u Parlamentu

Podsjetimo, Asim Sarajlić je dao ostavke samo na dužnosti u SDA, ali i dalje svoju moć crpi  u Parlamentu i Povjerenstvu. Nestvarno djeluje, ali mu zbog potvrđene optužnice i afere „Asim“ nitko nije osporio članstvo u tijelu koje brine o radu OSA-e i izboru šefa Agencije.

Podsjetimo, Sarajlić je zamjerio da je predsjednik Zajedničkog povjerenstva i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić na sjednicu došao s određenim pripremljenim zaključcima te mu je on i rekao da je iskoristio poziciju predsjednika Povjerenstva za određene političke svrhe.

-Da li će nešto iz toga profitirati, ne znam, ali bilo je jako degutantno danas na toj sjednici. Predsjedatelj Povjerenstva predlagao je zaključke koji nisu imali veze s dnevnim redom, nego s određenim političkim ciljevima i težnjama koje su jasne njemu ili nekome ko se s njim pripremao, bez stida je držao prodiku Sarajlić.

Predstavnik DF-a Zlatan Begić je zaprijetio da će uvijek insistirati da se najoštrije sankcioniraju oni koji su eventualno prekršili zakon i posebno oni koji su zloupotrijebili ovlasti ili nezakonito pribavili diplomu jer sve počinje od toga.

– Pored ovih nespornih stvari cijela situacija se koristi za brutalni politički obračun. Danas su nam o ustavnoj vladavini i vladavini prava govorili oni koji ne priznaju Ustav BiH, koji ne priznaju odluke Ustavnog suda BiH, koji provode neustavne referendume, koji javno kažu “još jedna odluka Ustavnog suda neće biti provedena” i onda vam to izgleda poprilično nadrealno, sipao je otrovne strelice prema članovima Povjerenstva iz SNSD-a i HDZ-a BiH tuzlanski sveučilišni profesor žmireći ili previdjevši daleko šokantniju činjenicu da o šefu OSA-e, između ostalog, odlučuje i optuženik i akter nedavnog skandala i to iz ‘patriotske’ SDA.   

Optužnica

Uz Amira Zukića je za ista kaznena djela optužen i Asim Sarajlić koji je nedavno bio prisiljen podnijeti ostavku na dužnost predsjednika kadrovske komisije SDA nakon što su objavljene snimke telefonskih razgovora u kojima on otvoreno govori o “namještanju” zapošljavanja.

Ostavke najviših dužnosnika u našoj neuređenoj državi su samo nečije fantaziranje. A što bi i povlačili tako rigorozne poteze i sebi sjekli granu ako ih na to ne prisiljava stranački vrh. Možeš ‘maznuti’ 10 milijuna maraka i praviti se nevin i ostati federalni premijer. Jer, vođa je rekao da je to perfidni udar na Bošnjake.

(Dnevni list)