Ponedjeljak, 13.05.2024.

EKSKLUZIVNO; PORUKA UGLEDNE AMERIČKE POLITIČARKE EDDIE BERNICE JOHNSON: “Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici predložila sam u Kongresu SAD-a zbog…”

Subota, 18.07.2020. | Globus | Najnovije | Vijesti

Zastupnica Demokratske stranke iz Teksasa u Predstavničkom domu Kongresa SAD-a Eddie Bernice Johnson održala je govor u Kongresu povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici i tom prilikom podsjetila je da su snage bosanskih Srba počinile genocid i druge stravične zločine nad Bošnjacima, navodi se na njenoj službenoj internet stranici.

“Snage bosanskih Srba su počinile ratne zločine, etničko čišćenje nesrpskog stanovništva s ciljem osiguravanja čiste srpske teritorije. Vrhunac svega bio je genocid koji je počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici kada je više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijeno. Posjećam da je Predstavnički dom Kongresa SAD-a 2005. i 2015. godine s pravom klasificirao zločine i druge agresorske politike počinjene u Srebrenici kao genocid”, kazala je Bernice Johnson.

Upozorila je da pored jasne osude genocida u Srebrenici, ipak postoji politika negiranja i umanjivanja.

“Za vrijeme boravka u Kongresu imala sam priliku upoznati majke dječaka i muškaraca ubijenih u genocidu u Srebrenici i čula sam njihova potresna svjedočenja. Kao kopredsjedavajuća Kongreskog kokusa za Bosnu i Hercegovinu, vidjela sam da je država Bosna i Hercegovina uspjela savladati brojne prepreke i razvijati se od proglašenja svoje nezavisnosti. Iako je značajan napredak postignut preostaje još mnogo posla. Mir u BiH je krhak, a ova regija i međunarodna zajednica moraju osigurati da Bosna i Hercegovina ostane mirna i inkluzivna država”, rekla je Eddie Bernice Johnson.

Dodaje da je Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici, početkom sedmice predložila u čast onim osobama koje su izgubile živote u vrijeme najstrašnijeg zločina na tlu Evrope od završetka Drugog svjetskog rata.

“Rezolucija je i testament podrške bosanskom narodu koji teži euro-atlantskim integracijama. Gospođo predsjednice (Nancy Pelosi op.a.) genocid u Srebrenici služi kao podsjetnik na posljedice koje nastaju kada međunarodna zajednica ne reagira na akcije vojne sile. Stojim sa žrtvama i preživjelima u srebreničkom genocidu i vjerujte da ove tragedija ne smije nikada biti zaboravljena”, upozorila je Eddie Bernice Johnson.

(Slobodna Bosna)