Četvrtak, 02.05.2024.

Ima li SDA ikakav odgovor na brojne projekte, ideje i opstrukcije koje simultano provode Dodik i Čović?

Četvrtak, 17.09.2020. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Uobičajena percepcija koja je skoro postala stereotip jeste da SNSD i HDZ provode antibosansku i ekskluzivno etničku politiku dok se SDA zalaže za multietničku državu i stoji na braniku interesa BiH.

Ako SDA želi da sačuva oreol državotvorne stranke, onda mora osmisliti, javno prezentirati i provoditi politiku jacčnja državnih prerogativa i institucija, vladavine prava i snažnijeg regionalnog i međunarodnog pozicioniranja BiH.

Ovakvi ciljevi na teoretskoj ravni dobro zvuče, ali u praksi se ne provode i situacija izmiče kontroli.
Zbog toga je neophodno da SDA javno odgovori da li ima rješenja za aktuelne probleme koje proizvode SNSD i HDZ, a koji ugrožavaju stabilnost, opstojnost i prosperitetnu budućnost BiH:

  1. Da li SDA ima precizan stav u vezi sa HDZ-ovim ucjenama u vezi sa izbornim zakonom?
  2. Da li SDA ima rješenje koje bi, dvije godine poslije opštih izbora, dovelo do konačnog imenovanja nove Vlade FBIH?
  3. Da li ce SDA-ovi ministri u VM BIH početi raditi svoj posao ili će i dalje, mirno i bez bilo kakvog protivljenja, pristajati na opstrukcije koje u VM BiH provode kadrovi SNSD-a i HDZ-a?
  4. Kakav je stav SDA u vezi sa novom najavom Milorada Dodika o cijepanju DKP mreže po etničkoj osnovi i namjeri da napravi paralelan sistem odlučivanja i djelovanja koji je vaninstitucionalan i suprotan proklamovanim ciljevima vanjske politike BiH, kao i najavi da će u DKP-ovima, gdje su kao ambasadori ili konzuli imenovani srbi, biti otvorena knjiga žalosti za ratnog zločinca Krajišnika?
  5. Da li će SDA ministri u VM BiH pristati na Dodikovu ucjenu kojom se derogiraju naziv i nadležnosti Komisije za NATO integracije BiH, a što bi značajno usporilo NATO put BiH?
  6. Da li će SDA-ovi funkcioneri pristati na etničku saradnju sa Hrvatskom i Srbijom koja je najavljena sa Dodikovom posjetom Zagrebu u svojstvu predstavnika srba, ili će insistirati na institucionalnoj saradnji?
  7. Da li će predstavnici SDA na svim nivoima izvršne i zakonodavne vlasti, kao predstavnici stranke koja je najveća pa samim tim i najodgovornija za aktuelno stanje u državi, prezentirati novi set mjera i aktivnosti za sanaciju posljedica pandemije korona virusa, a koji su premijeri, ministri i načelnici iz SDA više puta najavljivali? Ako na tom putu postoje opstrukcije SNSD-a i HDZ-a, kako i kada će biti prevladane, jer privrednici i radnici više nemaju vremena za čekanje?
  8. Kakav je stav i strategija SDA u vezi sa sve češćim najavama o snažnijem povezivanju Srbije i Hrvatske i Srba i Hrvata, čime bi BiH i Bošnjaci ostali u procjepu.

Ovo su samo neka od pitanja na koja bh. javnost očekuje odgovore, jer se tiču budućnosti države BiH i svih nas u njoj.