Petak, 29.03.2024.

Amina Hodžić-Smajlović odgovorila Ljekarskoj komori KS. Potresno svjedočenje pred novinarima

Petak, 17.07.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

Nakon što je održana press-konferencija Etičkog komiteta Ljekarske komore KS, Amina Hodžić-Smajlović održala je također konferenciju za novinare na kojoj je odgovarila na izjave iznesene danas.

“Obraćali smo se tri puta Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, 14. 11., na dan incidenta, 15. 11 i 27. 12. gdje smo dostavili cjelokupnu dokumentaciju prevedenu s turskog jezika. Otišla sam i 9. 12 . sa svojim advokatom na Pedijatrijsku kliniku gdje je zasjedao konzilij ljekara na kojem je bila i šefica Patologije. Tražili su da dostavim patološke pločice. Rekla sam da hoću, ali da se nađe centar van BiH. Turska nije mogla, Sloveniju ja nisam željela, niti Austriju, kao porodica imamo pravo na to. Profesorica Nurija Bilalović potvrdila je “da se radi o latentnoj tuberkulozi i da terapija evinentno odgovara pacijentici s obzirom na to da je došlo do pada transaminaza u prvih deset dana”.

Dr. Spahović sve vrijeme traži pločice. Ako je patolog rekao da je djetetu bolje stanje i da se radi o latentnoj tuberkulozi, šta ja imam dalje govoriti…”

Na pitanje novinara gdje se Nadin liječi, odgovorila je:

“Ja sam dovela dijete na Klinički centar. Međutim, ti isti pedijatri koji su danas došli su rekli: “Konzilijarni pregled djevojčice koji je počeo u oktobru 2019. se liječi u Memorial Hospitalu gdje su opet negirali da dijete ima tuberkulozu jetre. Onda produže djetetu terapiju. A znate kako to izgleda njihovo, napišu negiranje na papir, a nastaviti terapiju sedam mjeseci. Recite mi da li biste vi dali svoje dijete nekome ko negira dijagnozu, a napiše nastavak terapije?”

https://m.facebook.com/raport.ba/videos/4370158012996071/

(Raport)