Utorak, 23.04.2024.

Njemačka kompanija pokreće proizvodnju u BiH

Četvrtak, 16.07.2020. | BiH | Vijesti

Selzer Grupa” i “ASA Grupacija” potpisali su jučer ugovore o saradnji kojim će u 2021. godini u Sarajevu biti otvorena fabrika za proizvodnju autodijelova za hibride (električne automobile). 

Ovaj poslovni korak predstavlja nastavak aktivnosti “ASA Grupacije” u saradnji sa stranim investitorima iz automobilske industrije. Početak proizvodnje planiran je početkom 2021. godine, a “ASA Grupacija” će pružiti kompletnu infrastrukturu te obuku i zapošljavanje radnika.

“Zadovoljstvo nam je da smo danas zvanično potvrdili saradnju sa “Selzer Grupom” koja je odlučila investirati u BiH i izabrala “ASA Grupaciju” kao pouzdanog partnera za jedan takav korak. Ovo je još jedna potvrda opredijeljenosti Grupacije za jačanje bh. privrede kroz poduzetničku viziju, pružanje vrhunske usluge, kvalitetne infrastrukture i „one stop“ koncepta za strane investitore koji žele ulagati u BiH”, izjavio je Eldin Hadžiselimović, direktor ASA Grupacije. 

Selzer Grupa uskoro obilježava 100 godina poslovanja i u toku 2020. godine je potpisala ekskluzivan ugovor sa vodećim proizvođačem automobila u Evropi kojim je potvrdila lidersku poziciju u proizvodnji komponenti za sisteme transmisije hibridnih vozila.  

“Bosnu i Hercegovinu smo izabrali kao novu članicu naše Grupe zbog industrijske kulture po kojoj je poznata, blizine Evropskoj uniji te makroekonomske, a posebno stabilnosti valute.

Proizvodni pogon u Sarajevu predstavlja dodatni motiv za “Selzer Grupe” zbog pristupa kvalificiranoj radnoj snazi te visokoobrazovnim kadrovima koji ce imati priliku da budu angažovani na najnovijim tehnologijama dostupnim u autoindustriji”, dodao je Lutz Henkel, Predsjednik Uprave Selzer Grupe.  

Poslovni objekat u Rajlovcu nalazi se na površini od više od 5.000 metara kvadratnih, a u prvoj fazi projekta planirana je instalacije opreme i mašina, obuka zaposlenika, te standardizacija procesa prema zahtjevima automobilske industrije.

Nedim Musić, direktor “Olympia Capital Partners”, glavni investicioni savjetnik “Selzer Grupe” pri odabiru buduće lokacije poslovanja je istakao da je saradnja sa “Selzer Grupom” i “ASA Grupacijom” rezultirala jednom od najvećih direktnih stranih investicija u autoindustriji u BiH i regionu. 

“Investicija u inovativne i tehnologije budućnosti će stvoriti blizu 300 direktnih radnih mjesta i predstavljati priliku za dodatni razvoj lokalnih dobavljača jasno ukazuje da je Bosna i Hercegovina konkurentno tržište za proizvodnju i izvozno orijentirane kompanije”,  rekao je Musić.

Svečanost potpisivanja ugovora bila je i prilika za upoznavanje investitora sa aktivnostima lokalne zajednice o čemu su imali priliku razmijeniti informacije sa načelnikom Općine Novi Grad Semirom Efendićem