Petak, 26.04.2024.

“Av Av” model kadroviranja u SDA

Utorak, 16.06.2020. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Potreba za političarem koji iz sjene upravlja svim procesima u Tuzlanskom kantonu, jedan je od usuda Stranke demokratske akcije (SDA). Do prije nekoliko godina ovu ulogu imao je Mirsad Kukić, a danas tu titulu ima Abdurahman Hodžić zvani “Hodža”

Kukić je svoju moć crpio iz dobrih političkih i drugih relacija sa Sulejmanom Tihićem, pozicije potpredsjednika SDA, kao i iz suverenog vladanja Općinskim odborom SDA Banovići. Hodžić, po sličnoj matrici, svoju moć crpi iz Općinskog odbora SDA Živinice, Vlade Tuzlanskog kantona, Elektroprivrede BiH i višemilionskih tendera koje je proteklih godina dobila firma HiH d.o.o. Živinice, koja je u njegovom vlasništvu.

Model vladanja Kukića i Hodžića u suštini je isti: odluke u političkom i finansijskom interesu pojedinaca se donose u kafani, a onda ih realizuju poslušnici u institucijama. Jedina razlika je u činjenici da je Kukić vladao zajedno s vrlo agilnom Elzinom Pirić, a Hodžić vlada s neuralgičnim Avdom Avdićem.

Imati Avdu Avdića na svojoj strani znači imati podršku i njegovog nalogodavca Osmana Mehmedagića zvanog Osmica, odnosno biti u stanju stalnih manipulacija, teorija zavjere i lažnih informacija. Ne treba zaboraviti da se u ovome krugu uvijek vrte i ljudi iz DF-a, koji na takav način ostvaruju presudan uticaj na kadrovsku politiku SDA. 

Eklatantan primjer ispunjavanja želja Abdurahmana Hodžića i Avde Avdića je izbor Admira Andelije za direktora Elektroprivrede BiH. Još u martu bivši premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić iz SDA, koji je na vlastitoj koži osjetio pogubnost Kukićevog modela vladanja, koji je ponovo uveo Hodžić, upozorio je da Hodžin uticaj nije ograničen samo na sadašnju Vladu TK koja raspolaže budžetom od 432 miliona KM već se širi na federalni nivo kroz imenovanje Admira Andelije na poziciju direktora Elektroprivrede BiH

I pokazalo se da je Gutić bio u pravu. Navodno je Avdo Avdić uspio nagovoriti DF da na mjesto direktora Elektroprivrede BiH predloži i imenuje Admira Andeliju iz SDA, iako je ova pozicija pripala DF-u. Kao protuuslugu DF je dobio obećanje Avdića da neće “dirati” njihove kadrove u Vladi TK i Vladi KS poput sarajevskog ministra zdravlja Rusmira Mesihovića.

Abdurahman Hodžić Hodža

Isto tako, Avdo Avdić je preko DF-a uspio postaviti svog prijatelja Sadika Ahmetovića za direktora Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli, što je izazvalo proteste brojnih udruženja i uzrokovalo probleme unutar Vlade TK koji još uvijek nisu riješeni.

Na ovaj način Avdić i Mehmedagić uspjeli su se odužiti Ahmetoviću jer je u najtežim trenucima bio uz njih i na samo Sadiku svojstven način, branio “zakonitost” nezakonite diplome Osmana Mehmedagića kada to niko razuman nije htio učiniti.

Avdić je navodno posrednik između Abdurahmana Hodžića, DF-a i SDA u procesu zapošljavanja Sulejmana Brkića, ministara unutrašnjih poslova TK, na poziciju izvršnog direktora u Cestama FBiH. Brkić, koji je pod istragom Tužilaštva TK, kadar je Envera Bijedića, ali će biti predložen kao kandidat DF-a i navodno će dobiti i podršku SDA.

Obećanja o “ne diranju”, data DF-u pri gošćenju biftecima u jednom od sarajevskih restorana, nakratko su izgubila svrhu, jer je Avdić izgubio platformu za pisanje. Panika je nastala kada su sve novinarske kuće u kojim je radio Avdić shvatile da im njegovo spinovanje nanosi ogromnu  štetu.

U toj panici nastala je ideja o tome da se otvori portal “istrage.ba” u vlasništvu Avdića,  koji treba služiti kao medijska platforma za puštanje izmišljenih informacija, neistina i spinova Osmana Mehmedagića u njegovom obračunu sa svima koji misle drugačije od par njegovih nalogodavaca. Ključni investitor za pokretanje i rad navedenog portala bi trebao biti, kako se priča, Abdurahman Hodžić- Hodža! 

Planove o novom portalu poremetio je ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara koji je u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića otkrio da je Avdić zakupio domenu. Zbog toga je otvaranje portala stopirano, a Avdić je privremeno “parkiran” u Oslobođenju, u kojem ima pravo da objavljuje lažne vijesti, ali nema pravo da se potpisuje ispod njih.

S dolaskom Avde Avdića u Oslobođenje, meta ovog medija postali su upravo Avdini i Osmicini neprijatelji poput tužitelja Olega Čavke, koji vodi predmet o diplomi Osmana Mehmedagića. Ali, niko od ozbiljnih novinara i analitičara ne predviđa da ce Avdo Avdić moći, sa svojim modelom manipulisanja informacijama i činjenicama, dugo ostati u Oslobođenju, koje sigurno neće dozvoliti da postane platforma sa koje Avdo i Osman medijski sataniziraju targetirane političke protivnik.

(PRESS Media)