Petak, 19.04.2024.

Nakon sastanka sa Turković: Ne vidimo smisao u reviziji Dejtona, opredijeljeni smo prijateljskim odnosima

Utorak, 15.12.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

U istupu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova poslije sastanka s ministricom Biserom Turković nije se mogla naslutiti činjenica da je prije samo sat dobio oštar odgovor od dva člana Predsjedništva BiH zbog svojih jučerašnjih postupaka.

Lavrov je govorio o određenosti za saradnju i jačanje ekonomskih odnosa dviju zemalja te neophodnosti međusobnog dijaloga u regiji. 

“Potvrdili smo čvrst stav i podršku cjelovitosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine”, izjavio je Lavrov. 

On je kazao kako ne vidi smisao u reviziji Dejtonskog sporazuma te naveo kako je Rusija garant ovog sporazuma i stava da su narodi u BiH sposobni da odlučuju sami o svojoj sudbini. 

Lavrov je ponovio kako je ruski stav da je Ured visokog predstavnika (OHR) nepotreban te da je naša zemlja s njim svojevrstan protektorat. 

“Dogovorili smo se da ćemo poboljšati našu trgovinsku razmjenu koja je usporena zbog koronavirusa. Mislimo da je neophodno i potrebno da snažnije radimo u okviru komisija za trgovinu i ekonomsku saradnju. Vrlo nam je drago da u BiH funkcionišu naši projekti, poput kompanija Gasprom i Sberbank”, kazao je on. 

Lavrov je kazao da je sretan jer u našoj zemlji mladi imaju želju da uče ruski jezik, a ministricu Turković pozvao je u posjetu Rusiji.