Srijeda, 23.10.2024.

Radom ‘Bakirovog savjetnika junaka’, svedoše nas na šaku Bošnjaka – bošnjačka dijaspora i izbori

Četvrtak, 15.10.2020. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Nakon što iz kabineta ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković nisu propustili priliku da se pohvale “nikada većim brojem prijavljenih glasača iz dijaspore”, a vijest brzinom vjetra prenijeli botovi Stranke demokratske akcije na svoje, uglavnom Facebook profile, jer ove druge je teže upratiti, počele su dan za danom da se otkrivaju razne zloupotrebe, krađe identiteta, prijavljeni mrtvi itd.

Bilo je već prvi dan nakon objave pompezne cifre jasno da će se ona brzo ‘istopiti’, a još je izvjesnije bilo da će cifra prijavljenih Bošnjaka za glasanje iz dijaspore biti sramna, za cifru koja je nažalost, silom prilika, raseljena po svijetu.

Kako je PRESS ranije pisao, potvrdili su se navodi o nemaru onih koji su zaduženi za bošnjačku dijasporu i traljavom poslu koji su radili po ovom pitanju. Prilikom cijelog procesa registracije bilo je evidentno da će više biti registriranih bosanskih Srba i bosanskih Hrvata, tradicionalno, uglavnom birača SNSD-a i HDZ-a BiH.

Prema brojkama kojima PRESS raspolaže, ljudi koji su bili zaduženi za njihovu dijasporu uradili su dobar posao, dok brojevi oko registrovanih Bošnjaka govore poraznu činjenicu.

BROJEVI NE LAŽU

Naime, od 101.771 prijavljenih u konačnici je stanje takvo da je:

  • U Federaciji BiH prijavljeno 20.989 Bošnjaka i 19.612 nebošnjaka;
  • U RS-u 11.138 Bošnjaka i 44.852 nebošnjaka;
  • Dok je u Brčko-distriktu prijavljenih 1.196 Bošnjaka i 3.948 nebošnjaka;
  • U konačnici dolazi se do cifre od 33.323 prijavljenih Bošnjaka i 68.448 nebošnjaka.

Po do sada, nažalost, dobro uhodanom pravilu od 11.138 prijavljenih Bošnjaka u RS-u za određeni procenat (cca 1.500 registrovanih) riječ je o tzv. krađi identiteta.

U poređenju sa 2018. godinom primjetno je da sada ima manje registrovanih Bošnjaka, kada je cifra bila blizu 38.000 (a sada je 33.323).

Te 2018. godine od registrovanog broja, glasalo je oko 18.000 Bošnjaka, dakle oko 50%, a i prethodnih izbornih ciklusa, broj registrovanih glasača koji se zaista i odazovu izborima nije prelazio taj postotak. Slijedom brojeva dobit će se zabrinjavajuće niska cifra Bošnjaka koji će glasati 15. novembra.

KO JE KRIV?

Podsjetimo se kako je za ovaj dio posla bio zadužen Elvis Kondžić. Naime kako problemi unutar SDA nikad ne ostanu unutra, tako je općepoznato i šta se sve dešavalo po ovom pitanju:

Problem vezan za dijasporu vuče se još od 2018. godine, a ključnu ulogu u stvaranju ovog problema odigrali su sadašnji i bivši savjetnici Bakira Izetbegovića. Sadašnji šef kabineta Bakira Izetbegovića u Domu naroda PS BiH Elvis Kondžić, potpomognut pojedinim savjetnicima iz kabineta Šefika Džaferovića, bio je ključna figura koja je uspjela prebaciti svu krivicu za neuspjeli pokušaj SDA da se približi dijaspori, na potpredsjednika entiteta RS Ramiza Salkića.

Ekipa predvođena Kondžićem mjesecima je punila Izetbegoviću glavu kako je Salkić kriv za kompletan neuspjeh, kako bi SDA mnogo bolje prošla na izborima da se radilo drugačije, a spominjala se i navodna rastrošnost Ramiza Salkića, a u konačnici Bakir je odlučio poslušati svoje savjetnike, te je poručio Salkić da se više neće u ime SDA baviti dijasporom, a Elvisu Kondžiću dao je zadatak da on preuzme sve aktivnosti vezane za dijasporu.

Kako to izgleda kada se Kondžić bavi time, brojevi su rekli sami za sebe.

Ostaje pitanje odgovornosti, ko će je snositi? Ko će ovaj put biti “novi Elvis Kondžić” koji će otrčati predsjedniku i podstrijet mu ove porazne cifre i obećat bolje. Doduše ovaj put ko god to bude, imat će i realnog osnova, jer radom Bakirovog savjetnika junaka, svedoše nas na šaku Bošnjaka.