Četvrtak, 26.05.2022.

Aleksej Navaljni otkrio šta planira kada se oporavi

Utorak, 15.09.2020. | Globus | Najnovije | Vijesti | Autor

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji se liječi u berlinskoj bolnici Charite gdje je dugo bio u komi, rekao je da želi da se vrati u Rusiju.

Kako piše New York Times, pozivajući se na njemačke izvore, Navaljni je tužiocu otkrio šta planira kada se oporavi.

Nema namjere da bude u egzilu u Njemačkoj. Želi da se vrati kući u Rusiju i nastavi svoju misiju – otkrio je službenik njemačke bezbjedonosne službe.

Njemački bezbjednjak potvrdio je New York Timesu da je ruski opozicioni lider “oštrog uma”.

Potpuno je svjestan svog stanja, onoga što mu se dogodilo i zna gdje se nalazi – rekao je ovaj anonimni službenik.

Bolničari koji su liječili Navaljnog, pošto mu je prošlog mjeseca pozlilo u avionu, nisu u početnim testovima utvrdili porast šećera u krvi i nisu vidjeli znakove metaboličkog poremećaja, potvrdilo je za Rojters pet medicinskih izvora.

Njihovi izvještaji su u suprotnosti sa dijagnozom koju su postavili i javno objavili doktori Hitne bolnice broj jedan u Omsku, gdje je liječen, a koji su rekli da je Navaljni pao u komu zbog metaboličkog poremećaja i da je imao nivo šećera u krvi četiri puta veći od normalnog.

Njemačka, gdje je Navaljni odveden na dalje liječenje nakon dvodnevnog tretmana u Omsku, rekla je da ga je Rusija otrovala rijetkim nervnim agensom – novičokom.

Berlin je tražio objašnjenje od Moskve i pozvao na sankcije.

Kremlj je rekao da su optužbe “neutemeljene” i da nije “vidio” dokaze trovanja i zatražio od Njemačke da pruži dokaze o trovanju.

Berlinski državni tužioci najavili su u petak da će predati informacije ako se Navaljni, koji je u međuvremenu izašao iz kome, s tim složi.

Tagovi: Aleksej Navalni