Četvrtak, 02.05.2024.

The Last Location – već godinama svježi zvuk Balkana

Subota, 15.08.2020. | BiH | Intervju | Najnovije | Vijesti

The Last Location je nastao u Sarajevu, na sceni aktivno djeluju od 2008. godine, a već s prvim objavljenim singlom ‘You lied to me’ pojavili su se na talijanskom MTV-u.

Nakon objave prvog EP-a ‘Restless Dream’ (nastalim u suradnji s producentom Carmen Rizzom, poznatom po radu s ColdplayomSealom te Alanis Morissette) te singla ‘Zaboravi’ 2012. godine, postižu veliki uspjeh na Balkanu – The Last Location  postaje novo lice regionalne glazbene scene te kreću na regionalnu turneju u sklopu koje su nastupali širom Njemačke, Austrije, Turske, Italije i Srbije, a pozornicu su dijelili s najvećim regionalnim imenima poput Plavog orkestra, Dine Merlina, Bijelog Dugmeta i Divljih jagoda.

Govorili su za PRESS:

Osnovali ste bend The Last Location još 2005. godine, možete li nam ispričati nešto o Vašim početnim koracima?

Ideja benda zapravo nastaje dok smo još bili u osnovnoj školi. Rano smo se počeli baviti muzikom i pisati svoje pjesme. Prvi koncert imali smo za Novu godinu pred svojom generacijom u Osnovnoj školi “Edhem Mulabdić” u Sarajevu. Iako smo  bend oformili tako rano, moj brat blizanac Ahmed Latić i naši prijatelji iz djetinstva Muhidin Hujdur i Edin Mucić, bend ipak zvanično počinje da se ozbiljno bavi muzikom 2010.

Otkud baš ime The Last Location za bend?

Zvučlo nam je cool.

Na sceni ste od 2005. pa nam recite koliko ste do sad imali nastupa i koji vam je najdraži, ako imate neku zanimljivu priču tj. anegdotu podijelite sa našim čitateljima?

Mnogo smo svirali zadnjih deset godina, kako u našem regionu tako i na festivalima po svijetu. 

Nastup na EMAs u Milanu 2015. možda je bio najuzbudljiviji. Isto tako veliki koncerti sa Bijelim dugmetom, Dinom Merlinom, Divljim jagodama i koncert u Domu sportova u Zagrebu  sa Plavim orkestrom je bio magičan.

Koliko imate autorskih pjesama i ko piše tekstove, a ko je zaslužan za muziku?

Mi smo objavili 3 albuma i 2 EP. Sve radimo kao produkcijki tim nas trojica. Edin na klavijaturi, Ahmed na bass gitari i ja se po malo umješam na gitari.

Da li je bend trenutno aktivan, koje su vaše želje i ciljevi za skoriju budućnost?

Obzirom na cijelu krizu sa koronavirusom bend neće svirati do ljeta 2021. Ja trenutno produciram dva albuma, jedan u Istanbulu, a drugi u Parizu ali to su odvojeni projekti. I naravno mi uvijek radimo na novim materijalima.

Sarađivali ste i sa najboljim gitaristom na prostorima BiH a i šire, Zeletom Lipovačom, kako je to s njim raditi?

Lipovača je moguće jedan od najboljih gitarista Europe i najbolji autor naših prosotra. Uvijek se od njega može mnogo naučiti i zadovoljstvo nam je što je bio gost na jednoj našoj traki na zadnjem albumu koji je izašao pod Dallas records iz Zagreba.

Sa svojim prvim objavljenim singlom „You lied to me“ pojavili ste se na italijanskom MTV-u, kako je došlo do te saradnje?

To je bio prvi naš koncert van granica Blakana, ljeto 2008. smo svirali na jednom festivalu u Bariju u Italiji. Nakon tog koncerta MTV Italia je premijerno objavio naš prvi singl.

Postali ste novo lice regionalne muzičke scene, kada poredite Bosnu i Hercegovinu sa svjetskom muzičkom scenom, gdje je lakše raditi i zbog čega?

Nama je uvijek najljepše raditi u Bosni ali obzirom na naše agencije, često smo vani.

Imate li neku posebnu želju s kim biste voljeli svirati od slavnih bendova ili muzičara?

Coldplay definitvno. Imali smo istog produceta, Carmen Rizzo koji je producirao naš EP 2012. je radio na njihovom prvom albumu, Will see.

Šta mislite o našoj muzičkoj sceni i bendovima koji se pokušavaju probiti na nju?

U Bosni je uvijek bilo talentiranih muzičara, mi smo uvijek učili od starijih svirača.