Utorak, 17.05.2022.

Prof.dr. Haris Vranić o izolatoriju na Bjelavama: Volio bih znati koji bi ozbiljan medicinski profesionalac pristao biti dio ovog cirkusa

Petak, 14.08.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Prof.dr. Haris Vranić i član Upravnog odbora Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” i uposlenik te bolnice oglasio se o izolatoriju koji bi trebao biti u Studentskom domu Bjelave. Iako je bio plan da Opća bolnica preuzme upravljanje privremenim izolatorijem gdje bi se smještali zaraženi pacijenti koronavirusom lakše i srednje teške slike, iz Opće bolnice ne žele preuzeti odgovornost za živote pacijenata koje bi trebali medicinski zbrinjavati u bolnički neuslovnom prostoru. 

“Počevši od početka treba objasniti da trenutno Vlada ne vlada, da je Krizni štab pogubljen u vremenu i prostoru, a da poznati arhitekta, ministar za prostorno uređenje i okoliš, obavlja dužnost ministra zdravstva. Bolja kombinatorika ne postoji. Pa tako v.d. ministra zdravstva kaže da su studentski domovi spremni za useljenje, tj. za otvaranje izolatorija. Evo ja kao ljekar, kao građanin, potencijalni pacijent postavljam par pitanja i dajem nekoliko konstatcija, btw ministru zdravstva u Vladi KS i FBiH. Za pacijente u izolatoriju uopće nije bitno da li imaju tv ili wireless, krevete od punog drveta, tuš kabinu i wc u sobi, jer ne dolaze u hotel, već u zdravstvenu ustanovu na liječenje.

Da li bi iko otišao u tu tzv. zdravstvenu ustanovu koja nema profesionalce za taj posao, nego, radi zadovoljenja forme (“o tempora, o mores”) se šalju ljekari bilo koje specijalnosti, sestre sa šaltera i ambulanti, taj objekat nema razvedenih gasova, nema uvedene kiseoničke potpore, bar da imaju boce s kisikom, a da imaju da li znamo ko ih kontrolira, mijenja, donosi, odnosi, ko određuje volumni protok kisika, ne zna se ko određuje terapiju, (navodno mailom, ili na viber), ne zna se ko će uzimati laboratorijske nalaze i ko će ih analizirati, ne zna se ko će eventualno reanimirati te bolesnike, jer su to bolesnici, a ne zdravi sportisti, ko se brine o hrani, ko se brine o odvozu otpada, ko se brine o higijeni, ko pere i mijenja posteljinu, ko nabavlja zaštitnu opremu za medicinare (svi pacijenti su Covid 19 pozitivni), ko nabavlja potrebne medikamente, ko RTG slika pluća, ko razvija i gleda te snimke, ako znamo da studentski domovi nisu uvezani u BIS sistem, ko određuje i liječi bolesnike od drugih hroničnih bolesti (dijabetičari, kardiomiopate, hipertoničari, neurološki bolesnici…..), ko prima i ko otpušta te pacijente, kome se javlja u slučaju smrti bolesnika, ko određuje i ko prima pacijente sa akutnim pogoršanjem općeg stanja, ko, ko, ko, šta, šta, i tako do večeras.

Volio bih znati koji bi ozbiljan medicinski profesionalac pristao biti dio ovog cirkusa, ovog poniženja i degradiranja našeg građanstva, a da ne snosi krivičnu odgovornost. Gdje je ovdje moral, a gdje etika???

Jer, “Kad moral tone, javnost se okreće etici”. Pa, zar je ona potpuno nestala??? Zato, molim prvo nek se uozbilji vječni ministar zdravstva Vlade FBiH, a potom i Vlada KS. Ne činite drugima, ono što ne biste sebi činili”, napisao je Vranić.