Subota, 27.04.2024.

Studenti Američkog univerziteta (AUBiH) uplašeni ponašanjem Prcića; Obratili se i Transparency International-u

Utorak, 14.07.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

Nakon pisanja Pressa o ogorčenim studentima ovog fakulteta i malverzacijama koje se vezuju za njegovo poslovanje, koje su potkrijepili brojnim materijalnim dokazima, redakciji Press-a ponovo su se obratili u nadi da će kroz pritisak javnosti uspjeti riješiti svoj problem.

Progovorili studenti univerziteta na kojem je „diplomirao“ Osmica: Ucjenjuju nas, Prcića smo prijavili ACICS-u

Podsjetimo, Prcić od studenata traži da uplate 1.500 KM za reakreditaciju AUBiH u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), iako je akreditiranje obaveza univerziteta u svakom smislu, pa tako i finansijskom. Ipak, Prcić je ovaj teret prebacio na studente kojim je rekao da neće dobiti diplome ukoliko ne uplate 1.500 KM, dok je u ugovorima koji su studenti potpisali na početku studija precizirano kako se cijena školarine neće mijenjati.

Očigledno da je raskrinkavanje Prcića i priče o Američkom univerzitetu „razljutilo“ ultimativnog direktora, te je, kako su nam napisali i dokumentovali studenti, počeo da se ponaša čudno, te da se lično, putem Facebook-a i mailova počeo da „obračunava“ sa studentima koji traže odgovore i svoje diplome.

Studenti su se obratili i Transparency International-u, koji su njihovu prijavu uz obrazloženje proslijedili Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove TK – Inspektoratu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

„Navodi koji dostavljaju studenti upućuju na to da osoblje i rukovodstvo AUBiH vrši pritisak na studente da potpišu anekse  uslovljavajući time završetak njihovog školovanja, a u posjedu smo prepiske osoblja i studentata iz koje se vidi da je odnos prema studentima najblaže kazano neprofesionalan i neprimjeren“, navodi se u obrazloženju Transparency-a.

Studenti su uplašeni odnosom AUBiH prema njima.

„Pojedinima od njih se čak prijeti da će se izvršiti naknadna  retroaktivna revizija njihovog studiranja, zbog odbijanja da potpišu sporni ankes. Naša organizacija je savjetovala studente da rukovodstvo AUBiH u ovom dijelu prijave policijskim organima i Omdusmenu za ljudska prava“, dodaju iz Transaprency Internationala.

U međuvremenu dok su vrata AUBiH u Tuzli pod ključem i dok studenti bezuspješno tragaju za bilo kakvom informacijom ili rješenjem problema u kojem se nalaze, oni su podnijeli prijavu za nezakonitost rada ove institucije i Ministarstvu visokog obrazovanja TK, kao i Skupštini TK – komisiji za borbu protiv korupcije.

Zbog brojnih malverzacije studenti su Prcića prijavili ACICS-u koji omogućava AUBiH validnost diploma u SAD-u. ACICS je nakon prijave studenata zatražio hitno očitovanje Prcića vezano za navode.

Vrata su zatvorena za studente već duže vrijeme