Četvrtak, 25.04.2024.

Dr. Dizdarević o Sebiji Izetbegović: Supružnik u papučama je stvarna sila koja stoji iza nje

Nedjelja, 14.06.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Sebija Izetbegović, dikretorica KCUS- a, Simurg media i Sejad Lučkin, prvostepenom presudom Općinskog suda u Sarajevu, smatraju se krivim za klevetu protiv Kemala Dizdarevića.

Odlukom sudije Adnana Lokmića, naređeno je da je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu dužan isplatiti 2 hiljade konvertibilnih maraka i Simurg media i Sejad Lučkin po hiljadu konvertibilnih maraka doktoru Kemalu Dizdareviću zbog iznošenja klevete.

Podsjetimo, Kemal Dizdarević je ugledni doktor koji je prvobitno bio zaposlen na poziciji specijalista neurohirurg i subspecijalista cerebrovaskularne hirurgije u pomenutom centru. Nakon izvjesnog vremena dobio je otkaz. Nakon okončanog sudskog spora, Općinski sud u Sarajevu donosi rješenje kojim Dizdarevića vraća na KCUS, ali je dobio otkaz po drugi put. Dikretorica ove ustanove, Sebija Izetbegović, izjavila je kako je Sud prof. dr. Kemala Dizdarevića vratio socijalnom mjerom, a ne zbog toga što je otkaz bio nezakonito uručen. Na osnovu ovih tvrdnji, zasnovana je presuda za klevetu.

– Moj povratak u KCUS je neminovan i siguran. Prvo zato što su nezakonito postupali, a drugo jer sam u KCUS prošao sve faze svog stručnog i akademskog razvoja, te svoje znanje i vještinu upotrijebio u liječenju nekoliko hiljada kompleksnih neurohirurških pacijenata. Tamo sam etablirao i dvije decenije izvodio mikroneurohirurgiju. Mogu se stvari, od strane reduciranih poltrona, negirati i zamagljivati, ali postoje dokumenti i nepobitni dokazi koji to svjedoče. Prema tome, tamo se vraćam. Ali to ne znači i da odustajem od mogućnosti da jednom sam i svojom voljom napustim KCUS. Ali svojom voljom – istakao je Dizdarević u razgovoru za Oslobođenje.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i prof. dr. Sebija Izetbegović, već dugo stvaraju klimu straha, nelagode i mentalne jednoobraznosti, mišljenja je naš sagovornik.

“U početku sam je žalio, a kasnije ozbiljno shvatio svu opasnost koju takva zločesta struktura može producirati. Protiv nje je zvanično podignuta krivična prijava kao odgovorne osobe u slučaju tragične smrti uvaženog prim. dr. Šefika Pašagića, te u slučaju odbijanja liječenja djevojčice Nadin. Supružnik u papučama je nažalost stvarna sila koja stoji iza nje i koja ju je gurnula protiv njene i naše dobrobiti. Ona drsko govori, ali ne i hrabro, jer hrabro govoriti znači govoriti ono što misliš unatoč sili, dok Sebija govori sa silom iza sebe. Odmah nakon napada na Zehru Dizdarević rekao sam da je Sebija načinila tri kardinalne greške: otjerala je kolone vrhunskih doktora, javno je odbila liječiti dijete i napala je osobu koja joj je pokušala pomoći da postane ono što ona nikada nije, niti može biti. Mogu samo reći da se slažem sa odlukom Suda da Sebija kleveće, odnosno da iznosi laži za koje i sama zna da su laži.”

Dr. Kemal Dizdarević: “Ovo je moja sadašnja realnost”/Privatni album/

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović nedavno je imenovan za direktora Opće bolnice Prim. dr. Abdulah Nakaš u Sarajevu. Dizdarević smatra da je zdravstvo Kantona Sarajevo njegovim imenovanjem dobilo značajan organizacioni potencijal koji može biti direktno iskorišten za dobrobit svih pacijenata.

“Iako samo direktor jedne bolnice, njegov izbor u ovom trenutku znači kognitivni skok unutar zdravstvenog sistema, ali ujedno i odslikava nove odnose između važnih aktera koji su do nedavno determinirali funkcioniranje zdravstva u Kantonu Sarajevo. Prof. Gavrankapetanović je dovoljno uljudan i iskusan da svako, ko to istinski želi, može s njim uspostaviti korektnu saradnju. Međutim, bez konkretne podrške zdravstvenih radnika na svim nivoima zdravstvene zaštite, ali i bez podrške relevantnih političkih struktura, snaga njegovog uticaja će biti vrlo limitirana. Podrška politike u ovom slučaju znači njeno distanciranje od stručne problematike, ali i pozitivan impakt na statusna pitanja zdravstvenih radnika i davanje potpore novoj organizacionoj realnosti koje će nastati unutar zdravstva”, zaključio je Dizdarević.

Iako je sticajem okolnosti svoj radni status uspješno zasnovao van granica Bosne i Hercegovine, nikad nije zaboravio svoju domovinu, te ističe kako se u Bosnu i Hercegovinu uvijek rado vraća. Fotografija koju nam je proslijedio ugledni doktor Dizdarević, svjedoči o njegovoj trenutnoj realnosti.

(Oslobođenje.ba)