Nedjelja, 19.05.2024.

Veliki snovi malog Hoše – 15.11. konačni obračun za Ilidžu

Četvrtak, 12.11.2020. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Daleko najzanimljivija borba za lokalnu zajednicu u Bosni i Hercegovini vodi se na prostoru općine Ilidža. Dva najveća oponenta za ovu općinu su predsjednik KO SDA Sarajevo Fikret Prevljak, javnosti poznat i kroz aferu „Asim“, i kandidat Naroda i Pravde Nermin Muzur.

Prevljak preko stranačkih organa kao i ljudi kojima je okružen, ne preže od bilo čega kako bi pod svoju kontrolu stavio ovu sarajevsku općinu, te konačno, nakon osam godina čekanja u potpunosti zagospodario njome. 

U realizaciji ovog Prevljakovog plana najviše se ističe kontroverzni privrednik Izet Bozalija, široj javnosti poznatiji kao Hoša, vlasnik firme Hoše komerc. Izet Bozalija prijeratni piljar, nagli preokret i uspon doživljava u ratnim danima kada počinje da druguje sa Fikretom Prevljakom, koji je tada obnašao dužnost komandanta 4. Motorizovane brigade. 

Uz Prevljakovu pomoć Bozalija na sumnjive načine tokom rata stiče ogroman kapital, koji nakon rata koristi i pokreće firmu Hoše komerc. Kraj rata ne okončava ovo blisko prijateljstvo, pa tako Bozalija i Prevljak nastavljaju drugovati, ovaj put uplovljavaju u političke vode, Prevljak kroz ilidžansku SDA, a Hoša se pojavljuje kao glavni finansijer ilidžanskog odbora Stranke za Bosnu i Hercegovinu. 

Onim malo bolje upućenim je poznato da je Hoša zapravo čuvao odstupnicu Prevljaku ukoliko bi mu se SDA Ilidža na čelu sa tadašnjim predsjednikom rahmetli Amerom Ćenanovićem zahvalila.

Fikret Prevljak je tako imao spremnu Stranku za Bosnu i Hercegovinu kroz koju bi mogao da nastavi svoj angažman. Tadašnji vijećnici Stranke za Bosnu i Hercegovinu, na čelu sa Mahiromm Lokvančićem, današnjim nosiocom SDA liste za Općinsko vijeće Ilidža, radili su sve kako bi diskreditovali načelnika rahmetli Amera Ćenanovića i na taj način stvorili prostor za djelovanje Prevljaka unutar Ilidžanske SDA. 

01.04.2011, godine pod raznim pritiscima srce Ćenanovića staje i počinje borba, kako za poziciju načelnika Ilidže, tako i za poziciju predsjednika ilidžanske SDA. 

U ovaj proces se direktno uključuje Izet Bozalija koji ‘završava delegate’ na skupštini i na taj način Fikretu Prevljaku obezbjeđuje mjesto predsjednika ilidžanske SDA, gdje se ovaj nameće kao neupitan autoritet spreman da odstrijeli svakoga ko se usudi suprotstaviti njemu ili Hoši. Hoša ostaje bez stranačkih funkcija, ali kao glavni finansijer i siva eminencija ove općinske organizacije.

Da je ova priča istinita dokazano je 2012. godine kada Prevljakov kandidat za načelnika općine Ilidža, Senahid Godinjak, na predsjedništvu SDA biva skinut sa liste prijedloga, a za kandidata za načelnika Ilidže ispred SDA biva kandidovan Senaid Memić, sadašnji načelnik Ilidže.

Prevljak je tada Senahida Godinjaka kandidovao kao protukandidata Memiću kroz Stranku za Bosnu i Hercegovinu. Prvi put u modernoj historiji dešava se da predsjednik jedne općinske organizacije podržava kandidata za načelnika druge partije, međutim u Prevljakovom slučaju ništa nije nemoguće. Memić ubjedljivo dobija izbore i dolazi do stvaranja struja unutar općinske organizacije SDA Ilidža.

Četiri godine prolaze u sukobima između načelnika Memića i predsjednika stranke Prevljaka sve do izbora 2016. Zbog nemogućnosti izbora drugog kandidata za načelnika, Prevljak se ovaj put zajedno sa Hošom okreće ka Općinskom vijeću kao važnoj polugi koja utiče na rad načelnika. Prvi potez im biva dovođenje u  SDA čovjeka sa kojim su imali dobru saradnju u Sranci za Bosnu i Hercrgovinu, Mahira Lokvančića, a zatim pronalazak mladog i neostvarenog kadra kao i stranačkih uhljeba sa kojim bi mogi lahko manipulisati. 

Hoša se aktivno uključuje u izbore 2016. godine gdje sve radi kako bi podobnim kandidatima omogućio ulazak u Općinsko vijeće. Iz tog perioda ostao je upamćen tzv. „Hošin lobi listić“, i tada Izet Bozalija uspijeva u svojoj nakani i u klubu vijećnika SDA na Ilidži pravi ubjedljivu većinu sa sebi odanim i podobnim kadrovima. 

Nakon izbora svi koji su bili dio Hošine kombinacije shvatili su da zapravo od Hoše nisu dobili ništa, nego da je samo on istrgovao sa njihovim glasovima i u Općinsko vijeće ubacio sebi odane. 

Iz godine u godinu apetiti ovog kontraverznog privrednika postaju sve veći, a njegova želja da se nametne kao drugi čovjek SDA Ilidža postaje sve jača, pa tako za sekretara OO SDA Ilidža, kako bi vladao svim informacijama zajedno sa Prevljakom, 2018. godine postavlja svog pulena Ahmeda Krupaliju.

Krupalija sa pozicije sekretara, a po naređenju Hoše i po odobrenju Fikreta Prevljaka, na unutarstranačkim izborima 2019. godine u organizaciji Hoše i Prevljaka, izvršava čistku općinske organizacije SDA Ilidža gdje ostavlja samo poslušne kadrove Hoši i Fikri.

Rezultati ove čistke su bili jasni prilikom formiranja liste i biranja kandidata za načelnika, aktuelni načelnik Senaid Memić pod krajnje čudnim okolnostima ne traži da obnovi mandat, nego se povlači u korist Fikreta Prevljaka, a Prevljak od izvršnog odbora SDA Ilidža traži dozvolu da on zajedno sa svojim saradnicima odredi nosioca liste kao i kandidate za Općinsko vijeće, koju naravno, jednoglasno dobija. Nakon što je Fikret Prevljak zajedno sa potpredsjednicima, sekretarom i šefom kadrovske komisije „sastavio“ listu, lista odlazi kod sive eminencije ovog općinskog odbora, Izeta Bozalije, koji daje krajnju riječ na listu i kao takvu je odobrava.

Niti u jednoj općinskoj organizaciji SDA nije zabilježeno da izvršni odbor ne daje krajnju riječ na listu, osim na Ilidži, tu je završnu riječ dao Bozalija.

Nakon odobravanja liste od strane Centrale SDA Hoša i Prevljak kreću u aktivnu kampanju. Kao prvu obavezu sebi zadaju razgovore sa ilidžanskim privrednicima, pod čim se podrazumjeva ‘ dobrovoljno prikupljanje novca’ od privrednika za potrebe Prevljakove kampanje. 

Međutim, nije sve ni u novcu. I pored ogromne količine kako tehničkih tako i materijalnih sredstava, i špekulacija da Prevljak ima višemilionski iznos spreman za potrebe kampanje, njegova kampanja iz dana u dan doživljavala je neuspjehe.

Iako su dugi niz godina u politici, način dopiranja do ljudskih srca, dvojcu Prevljak – Bozalija nije poznat. Bolji su u zastrašivanju i ucjenama. Iz dana u dan objelodanjuju se razne afere i skandali koji obilježavaju Prevljakovu kampanju – ucjene privrednika koji se usude podržati opoziciju, pisma boračkoj populaciji, pa sve do stalnih gafova koji su se ogledali u Prevljakovoj nepismenosti i njegovom javnom nastupu.

Ostaje nam da vidimo šta je još ovaj dvojac spreman da uradi kako bi 15.11. ustoličio Fikreta Prevljaka za apsulutnog vladara Ilidže, uz iskrene nade da će stanovnici ove sarajevske općine uočiti sve ucjene, potkupljivanja i pokušaje prevara, te da će u što većem broju izaći na izbore i takvo ponašanje kazniti na način da će odabrati ove druge.