Četvrtak, 28.03.2024.

UN pozdravile sporazum o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu

Četvrtak, 12.11.2020. | Globus | Najnovije | Vijesti

Generalni sekretar UN Antonio Guterres pozdravio je sporazum o prekidu sukoba u Nagorno-Karabahu koji su pod okriljem Rusije postigli Azerbejdžan i Jermenija, izjavio je portparol UN Stefan Dižarik.

“Naš stalni cilj je dobrobit civila, humanitarni pristup i zaštita života”, rekao je Dižarik.

Portparol UN je dodao da će biti nastavljeni kontakti sa svim stranama kao i sa kopredsjednicima Minske grupe (SAD, Rusija i Francuska) u cilju pomoganja u primjeni sporazuma.

“Veoma smo zahvalni ruskim vlastima na učinjenom…”, rekao je Dižarik.

Azerbejdžan i Jermenija potpisali su u ponedjeljak pod okriljem Rusije sporazum koji označava okončanje šestonedjeljnih žestokih sukoba u Nagorno-Karabahu.

Prema sporazumu, sukobljene strane zadržavaju “položaje koje su zauzele”, a Rusija će rasporediti skoro 2.000 pripadnika mirovnih snaga da bi osigurala poštovanje primirja. Sporazum predviđa da Azerbejdžan vrati kontrolu nad nekoliko okruga i održavanje kopnenog koridora koji povezuje teritorije i dalje pod kontrolom jermenskih snaga.

Nagorno-Karabah, teritorija na kojoj uglavnom žive Jermeni, otcijepio se od Azerbejdžana, što je dovelo do rata koji je tokom 90-ih godina odnio više od 30.000 života. Od septembra su obnovljeni sukobi jermenskih snaga i azerbejdžanske vojske.