Petak, 26.04.2024.

Ambasadori PIC-a uputili poruku uoči Lokalnih izbora u BiH – osigurati transparentnost izbornog procesa

Četvrtak, 12.11.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

Izjava veleposlanika Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira i šefova vodećih međunarodnih organizacija u BiH.

U predstojećem periodu građani Bosne i Hercegovine imat će priliku birati svoje lokalne organe vlasti. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC SB) i šefovi vodećih međunarodnih organizacija u BiH (BoP) primaju k znanju napore Središnjega izbornoga povjerenstva BiH (SIP BiH) i pozivaju povjerenstvo da nastavi sa svojim aktivnostima na odgovoran i transparentan način, organizacijom izbornoga procesa u najboljem mogućem redu, pravovremenim odgovaranjem na navode o izbornim prijevarama, te provedbom izbornih rezultata. Upravni odbor PIC-a i šefovi vodećih međunarodnih organizacija će Središnjem izbornom povjerenstvu BiH pružiti svaku potrebnu podršku.

Upravni odbor PIC-a i šefovi vodećih međunarodnih organizacija u BiH pozivaju sve institucije, političke subjekte i njihove predstavnike, kao i birače, da se ponašaju odgovorno i osiguraju integritet i transparentnost izbornog procesa, koji mora da se provede u mirnom okruženju sukladno važećim zakonskim aktima i međunarodnim standardima.

Upravni odbor PIC-a i šefovi vodećih međunarodnih organizacija u BiH pozivaju članove općinskih izbornih komisija i članove biračkih odbora da svoje dužnosti obavljaju profesionalno i s integritetom. Važno je da se političke stranke i kandidati suzdrže od vršenja pritiska na članove općinskih izbornih povjerenstava i biračkih odbora te da ne pokušavaju utjecati na njihovu neovisnost ili ih primoravati da daju otkaz na svoje članstvo u ovim tijelima. Svima koji sudjeluju u izbornom procesu, uključujući i nestranačke promatrače, mora se u potpunosti omogućiti da profesionalno obavljaju svoje dužnosti sukladno postojećim pravilima i procedurama.

Upravni odbor PIC-a i šefovi vodećih međunarodnih organizacija u BiH pozivaju na puno poštivanje zaštitnih mjera predviđenih za sprječavanje širenja covida-19 tijekom cijelog izbornog procesa i pozivaju općinske organe vlasti da osiguraju potrebnu osobnu zaštitnu opremu i omoguće poštivanje zaštitnih mjera na biračkim mjestima, kako bi se osiguralo sigurno okruženje za glasovanje tijekom pandemije.

Upravni odbor PIC-a i šefovi vodećih međunarodnih organizacija u BiH pozivaju sve birače s pravom glasa da iskoriste svoje demokratsko pravo i da osiguraju da se putem biračkih listića čuje i njihov glas, kao i da poštuju potrebne zaštitne mjere protiv širenja covida-19.