Srijeda, 23.10.2024.

Ujedinjenje opozicionih stranka ozbiljna je prijetnja da SDA postane stranka lokalnog karaktera

Ponedjeljak, 12.10.2020. | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Sedmi kongres Stranke demokratske akcije, održan prije nešto više od godinu dana, uveo je već tada jednu novinu u unutarstranačke odnose u SDA – po prvi put od svog osnivanja predsjednik stranke nije imao protukandidata.

Usvajanjem nove programske deklaracije i Statuta SDA započela je snažnija centralizacija stranke i ujedno smanjenje ovlasti nižih nivoa. Svemu navedenome prethodila su uvedena brojna povjereništva unutar općinskih i kantonalnih odbora, danas jasno je, se samo jednim ciljem – da pojedinac u potpunosti zagospodari i ovlada Strankom demokratske akcije. 

Na izborima 2016. godine SDA je osvojila 33 načelničke pozicije, a danas ih ima 30 uključujući i pozicije osvojene na vanrednim izborima (+2), ali i preletače poput gradonačelnika Živinica i/ili povrtanike poput načelnika Općine Bugojno. Mnogi do sada su isticali trend smanjenja broja glasova za SDA svakog izbornog ciklusa, s tim u vezi bitno je istaći da taj relativni trend pada broja glasova ranije nikada nije bio uzrokovan nekim velikim aferama, već postojanjem alternative za koju su se građani opredjeljivali, pa je za predpotstaviti da će sada uz ogromne afere koje potresaju SDA biti još i gore.

Brojni su izazovi sa kojima se rukovodstvo SDA susreće unutar same stranke kojih bi i sami dosta više trebali biti svjesni. Ono što je javno vidljivo govori da se stranka transformirala sa jednog demokratskog na autoritarni sistem u kojem je bitnije poštivanje volje aklamovanog predsjednika i njegovih bliskih saradnika negoli volje naroda. Odsustvo liderstva, vizije i strategije djelovanja s jedne strane, te nepoštivanje usvojenih programa i načela s druge strane u velikoj mjeri dovodi do podjarmljivanja općih, državnih interesa oportunističkoj klijenteli stranke, koja ne predvodi niti zagovara interese naroda, već brani pojedince te narod i narodne interese potčinjava volji tog pojedinaca.  

Veliki je broj nezadovoljnika koji su napuštali SDA iz različitih pobuda i razloga. Stranka je uvijek na to odgovarala rečenicom ‘Sve vam je SDA dala‘, spočitavajući im time da su u biti u Stranku pretežno ulazili i izlazili iz nje iz ličnih interesa.

Povezivanje i umrežavanje pojedinaca, njihovih političkih projekata u pred i post-izborne koalicije temeljenih na načelima, programima i zajedničkom djelovanju način je da se opovrgnutu tvrdnje SDA da od pojedinaca koji je napuste nastalnu ‘lokalci kratkog daha’.

Način na koji se trenutno nastupa daje optimizam- pretpostavke i prilike za napredak države i društva. 

S druge strane, rješenje (ukoliko je uopće moguće) za SDA predstavlja organiziranje vanrednog kongresa koji bi omogućio svim članovima stranke da iznesu svoje mišljenje i viđenje trenutnog stanja, novi ljudi koji će ući u obračun sa navedenim aferama, jer ovo rukovodstvo to niti želi niti može. U protivnom sa „ujedinjenjem“ opozicionih stranka i sama SDA bi uskoro mogla postati stranka lokalnog karaktera – sa političkim utjecajem od Baščaršije do Marijin dvora, ako i toliko poslije 15. novembra.

Kada su u pitanju loklani izbori, potrebno je naglasti da načelnici predstavljaju temelj na kojem SDA počiva – a ukoliko se žele promjene, one moraju krenuti iz temelja.      

(PRESS)