Srijeda, 08.05.2024.

Novalić najavio preuzimanje korona PR-a; Zadnji put kada se time bavio nastao je slučaj “Respiratori”

Srijeda, 12.08.2020. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Piše: Arduana Memić

“Današnji zaključci su da nešto preuzme Federacija na sebe, a ostatak kantoni. Mi ćemo preuzeti PR, dakle idemo na medije na prvoj sjednici Vlade, da kažemo ponovo građanima – radi se o opasnoj bolesti. Ići ćemo dakle u PR, a kantoni nek donose lokalne odluke. Razumjeli smo se sa kantonima. Uspostavit ćemo jednistvenu bazu, jer običan građanin mora sabirat ili to urade mediji za nas. Radit ćemo PR i svoje mjere ćemo preradit da kantonima bude lakše.”

Ovu su riječi koje je na press konferenciji održanoj jučer nakon sastanka sa premijerima kantona izgovorio premijer Federacije BiH Fadil Novalić, sasvim ozbiljan u svojoj intenciji da se Vlada FBiH bavi korona PR-om.

Afera “Respiratori”

Informisanje u vođenju korona krize jeste važno, ali nije najvažnije. Podsjetimo se da smo ovakav vid komunikacije, koji nam ponovo najavljuje premijer Novalić imali na samom početku pandemije.

U trenutku kada je Vlada FBiH držala redovno jednu, a nerijetko i dvije press konferencije u toku dana, dok su mediji svakodnevno postavljali pitanja i tražili odgovore, nastajala je i provedena je afera “Respiratori” koja je rezultirala krivičnom prijavom, a njeni glavni akteri, među kojima i sam premijer Federacije se sumnjiče za krivična djela pranja novca, krivotvorenje službene dokumentacije, zloporabe položaja te primanje dara i drugih oblika koristi.

Ko preuzima PR, da li se to neko šali sa nama?

Nepovjerenje koje Vlada FBiH na čelu sa premijerom Novalićem “uživa” kod građana je toliko veliko, da, nažalost, ne postoji apsolutno ništa što bi on trenutno mogao reći i biti ozbiljno shvaćen, jer pokazao nam je puno toga, ali najjasnije da ne zna komunicirati sa javnosti i medijima.

Ukoliko i govorimo o PR-u ove vrste trebali bi biti svjesni da nam ne može govoriti o ovome politički podobna figura već struka. PR koji će umiriti javnost podrazumijeva omogućavanje odgovora na sva pitanja od strane stručnih ljudi. Primjera radi – u Srbiji nećete ni na jednoj press konferenciji vidjeti premijerku Brnabić bez pratnje epidemiologa Predraga Kona, niti u Hrvatskoj premijera Pleknovića bez pratnje direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capa.

Šta su nam do sada pokazali, zašto bi od sada vjerovali da će biti drugačije?

Kriza unosi nemir među ljude i pobuđuje interes medija. U krizi je bilo nužno uvjeriti javnost da se poduzimaju sve potrebne i raspoložive mjere i da je situacija pod kontrolom. Mediji sve vrijeme imaju visoku potrebu za informacijama, ali provjerenim, tačnim, od stručnih osoba.

Odgovor na krizu odredio je i percepciju javnosti o tome kako Vlada FBiH upravlja krizom, a nakon afere “Respiratori”, nakon uhapšenog premijera, suspendovanog načelnika Federalnog štaba civilne zaštite, neusaglašenih mjera, tajnog sastajanja savjetnika premijera sa dobavljačem respiratora iz još uvijek neutvrđenih razloga i niza drugih, najblaže rečeno nepravilnosti, javnosti je jasno da Vlada FBiH nije bila uspješna u svom zadatku, naprotiv, potpuno je narušen kredibilitet koji su imali.

Šta je cilj?

Ako je ideja popraviti imidž Vlade FBiH kroz preuzimanje PR-a, opet je sve potpuno pogrešno jer imidž se trebao popravljati kroz lidersku ulogu Federacije u uvezivanju zdravstvenog sistema, u nabavci opreme, u koordinaciji sa ministarstvima zdravstva, pomirenju nesretnog sarajevskog sukoba dvije najveće zdravstvene ustanove u Sarajevu, KCUS-a i Opće bolnice itd., što i jeste nadležnost Federacije.

Ruka Federacije izostala je za poslodavce, radnike u privatnom sektoru, ljekare, pacijente …

Da li su izbori, kao i činjenica da je PR dobar izgovor za mikrofon i pozornicu razlog što premijer Novalić najavljuje njegovo preuzimanje, ne bih tvrdila, ali mogu sa sigurnošću tvrditi nešto drugo, a to je da je šteta nastala zbog nepostojećeg plana kriznog komuniciranja dovela do situacije kada se sve svelo na „gašenje požara“, sa svim lošim posljedicama.