Petak, 02.12.2022.

Kamber zamjerio Izetbegović: Bilo bi pragmatičnije da nisi spominjao kandidata iz Krajine

Petak, 12.06.2020. | Najnovije | Vijesti | Novinar

Selmo Cikotić novi je kandidat za ministra sigurnosti BiH.

Ova vijest bila je svojevrsno iznenađenje s obzirom da je predsjednik stranke Bakir Izetbegović najavio da bi to mogao biti neko iz Krajine. Takva najava Izetbegovića, imala je donekle i smisla. Sam ju je pravdao time da Krajina nosi najveći teret migrantske krize i da bi s toga bilo dobro da ministarstvo sigurnosti vodi čovjek s lica mjesta.

Šta se desilo pa je ipak izabran Cikotić, još se ne zna.

Međutim, takva odluka dovela je u nezgodan položaj članove SDA u Krajini.

Kontaktirali smo Asima Kambera, koji se čak spominjao kao mogući kandidat. On je predsjdenik SDA Sanski Most i jedan od istaknutijih članova ove stranke iz Krajine. Zastupnik je i u Parlamentu FBiH

“Prvo mislim da je Fahrudin Radončić kompetentno obnašao tu funkiju i da su napravljeni određeni pomaci u borbi koju vode Krajišnici.

Drugo, kada je riječ o izboru Cikotića, cijenim da je kadar SDA koji ima iskustvo i radio je već u Vijeću ministara i bilježio je dobre rezultate. Neće građani BiH i Krajine ništa izgubiti činjenicom da je Cikotic preuzeo tu dužnost”, kaže Kamber.

Međutim, ističe da se nije trebalo spominjati da uopće postoji opcija da će to neko biti iz Kranije.

“Bilo bi politički pragmatično da se to nije ni spominjalo. Sad je Krajišnicima poslana loša poruka, da od 300.000 ljudi nema niko ko može obavljati tu dužnost. Bilo je tu onda raznih špekulacija i svašta se očekivalo. Sad nama koji smo u SDA iz Krajine ostaje teret da objašnjavamo zašto nije niko s ovog područja preuzeo tu funkciju i zašto nismo toliko zastupljeni na funkcijama na višem nivou”, zaključio je Kamber u izjavi za Raport.

(Raport.ba)