Četvrtak, 28.03.2024.

Pomoćnica za zdravstvo zbog pritisaka napušta MCBiH: Za ministricu je kontroverzna Sanja Vlaisavljević, po zvanju sociolog, veći stručnjak za zdravstvo od ljekara

Srijeda, 11.11.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine ostaje i bez trećeg pomoćnika ministra u posljednjih nekoliko mjeseci, saznaje PRESS.

Naime, dosadašnja pomoćnica u trenutno najvažnijem sektoru, Sektoru za zdravstvo, dr. Draženka Maličbegović prelazi u Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Dr. Maličbegović je inače nesuđena ministrica zdravstva Kantona Sarajevo koju je na ovu poziciju predložio DF, ali koja nikada nije imenovana zbog odnosa unutar vladajuće koalicije.

Prema saznanjima iz Sektora za zdravstvo Ministarstva civilnih poslova BiH, dr. Maličbegović je u posljednje vrijeme trpila velike pritiske od HDZ-ove ministrice Ankice Gudeljević.

Uz pomoć nižih službenika ministrica Gudeljević je preuzela potpunu konotrolu nad tim važnim sektorom u vrijeme pandemije koronavirusa te ga prepustila na upravljanje savjetnici Sanji Vlaisavljević koju je čak predložila u tijela Svijetske zdravstvene organizacije (WHO).

Savjetnica Vlaisavljević nema nikakvu vezu sa medicinom jer je završila sociologiju, a pored toga ne govori strane jezike. Takvi potezi ministrice Gudeljević u suprotnosti su i sa odredbama Zakona o državnoj službi Bosne Hercegovine.

Iz svega navedenog ne treba se čuditi što je reakcija na koronavirus u Bosni i Hercegovini nesinhronizovana, neujednačena, zašto nemamo odgovarajuće mjere, zašto se kasnilo s raspodjelom dobijene pomoći u medicinskoj opremi i materijalu i tako dalje.

HDZ ministrica iz svih procesa je isključila i struku, pa i svoju pomoćnicu za zdravstvo – koja napušta Ministarstvo civilnih poslova BiH, a nakon što je imala niz otvorenih neslaganja sa ministricom i njenim saradnicima, koji sada bez bilo kakvih kvalifikacija rukovode zdravstvom u tom sektoru.

“Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i njegova zamjenica Bisera Turković na sve to su ostali nijemi. HDZ kadrovi očito imaju pravo na sve”, kazao nam je izvor iz Sektora za zdravstvo Ministarstva civilnih poslova BiH.

(PRESS)