Utorak, 17.05.2022.

AU u BiH ostao bez akreditacije i web stranice, studenti u prijavama optužuju Prcića za iznudu

Srijeda, 11.11.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Vijeće za akreditaciju nezavisnih ustanova u oblasti obrazovanja SAD (ACICS) 30. oktobra povuklo je akreditaciju za Američki univerzitet u BiH sa sjedištem u Tuzli objavljeno je na njihovoj zvaničnoj stranici. ACICS je u proteklom periodu zaprimio nekoliko prijava studenata AU u BiH u kojima su upozorili na neregularnosti, a iako je akreditacija važila do kraja ove godine ACICS je povukao, piše Novinska agencija Patria.

Obavještenje na stranici ACICS-a

Američki univerzitet u BiH na čijem je čelu Denis Prcić izbrisan je iz baze ACICS-a. Ni zvanična stranica AU u BiH (aubih.edu) više nije u funkciji s obzirom da mu je oduzeta akreditacija čime ne može koristiti domenu „edu“. 

Američki univerzitet u BiH u žižu interesovanja dospio je kada je direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić nakon što mu je poništena diploma stečena na banjalučkom Fakultetu za poslovne studije dostavio diplomu Američkog univerziteta u BiH koju je navodno stekao 2013. godine. Mehmedagić je prilikom prijave za direktora OSA-e priložio diplomu koja mu je poništena, a ovu koju je dostavio prije nekoliko mjeseci Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom OSA-e sa AU u BiH proglasio je „tajnim dokumentom“. Istragu o toj diplomi vodi Tužilaštvo BiH, a protiv Mehmedagića je već potvrđena jedna optužnica za zloupotrebu položaja. 

Tužilaštvo BiH ispitalo je više osoba u okviru istrage o diplomi među kojima je i Denis Prcić. Ispitan je i ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić koji je bio profesor na AU u BiH. Kao predavači se pojavljuju još neki uposlenici istog ministarstva ali i Ministarstva odbrane. Zbog pisanja o AU u BiH i svim neregularnostima koje se već godinama vežu za ovaj univerzitet Patria je dobila više tužbi AU u BiH. Samo za jedan mjesec dobili smo tri tužbe. Drugi mediji koji su pisali o ovom slučaju nisu tuženi.

Prijava studenata ACICS-u

Studenti Američkog univerziteta u BiH u proteklih nekoliko mjeseci taoci su Denisa Prcića s obzirom da je od njih tražio da uplate po 1.500 KM za reakreditaciju AU u BiH za koju je trebalo uplatiti 450.000 KM. Studenti su se mahom pobunili jer im u ugovorima o studiranju nije naznačena ta obaveza. Nakon što su studenti koji su odbili platiti po 1.500 KM shvatili da neće dobiti svoje diplome, a riječ je o završnim godinama obratili su prijavom ACICS-u, američkom ambasadoru u BiH Ericu Nelsonu koji je dopis proslijedio FBI uredu Ambasade SAD-a s čime je upoznato i Tužilaštvo BiH. 

U međuvremenu Prcić je u jednom od svojh posljednjih mailova naveo da će izbaciti studente sa AU u BiH zbog navodne „zloupotrebe platforme za učenje“. Studenti su se početkom ovog mjeseca dopisom obratili i Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS u kojem navode cijelu hronologiju događaja. 

Prijavu su uputili i Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove TK, Transparency International, Instituciji ombudsmana za ljudska prava, a pokušavaju više informacija dobiti i od Ministarstva obrazovanja KS. 

Odgovor koji su dobili od Transparency Internationala potvrđuje njihove sumnje da traženi novac ne može biti uplaćen jer se traži „van ugovora i sa ultimatumom“. 

Inspekcija TK utvrdila je u svom inspekcijskom nadzoru da je AU u BiH u manjem prostoru nego što je to bilo kada je dobio dozvolu za rad, kao i da ima pet uposlenih od čega su četiri profesora i dekani. Iako AU u BiH ima rektora Mirsada Đonlagića za sve radnje i procese na AU u BiH ovlašten je Denis Prcić.  

Studenti navode da su pristupili i izradi svojih diplomskih radova, a da je problem nastao kada je Prcić zatražio uplatu po 1.500 KM za reakreditaciju što su neki od njih odbili platiti. 

„Prije nego što su obaviještene navedene institucije o svemu, problemi nisu prestajali. Denis Prcić kao vlasnik čitave institucije i elektronske platforme koja sadrži naše predmete, projekte, ocjene preko koje mi kao studenti komuniciramo sa studentskom službom, primamo obavijesti, odlučuje zaključati studente sa platforme odnosno blokira pristup studentima koji nisu platili 1.500 KM. Mi kao studenti nismo željeli sudjelovati u njegovom nasilnom iznuđivanju tih novaca. Pokušavali smo saznati bilo kakve informacije, više puta išli lično do smještajnih jedinica u Sarajevu (Zmaja od Bosne 8 u Srednjoj mašinskoj školi) u kojima su skinuti svi plakati i naznake de uopšte tu postoji više fakultet“, navode studenti u dopisu. 

Na ovaj način studentima je onemogućeno da uzmu svoje dokumente o završenoj srednjoj školi koje su predali pri upisu. Ne mogu dobiti ni indekse čime se ne mogu identifikovati kao studenti tog univerziteta. Navode da su pokušali kontaktirati i Prcića koji im je kazao da fakultet ne radi do daljnjeg, a zatim je blokirao njihove brojeve i više ga nisu mogli dobiti. 

„Osobe koje su platile po 1.500 KM počele su dobivati diplome krišom i putem pošte na kućnu adresu plaćenika ove ucjene“, navodi se u dopisu. 

AU u BiH nema dozvolu za rad u Sarajevu

Već godinama Patria piše da AU u BiH nema dozvolu za rad na području KS, a da pod krinkom Visoke škole Američka škola za ekonomiju koju je registrovao upisuje studente na AU u BiH. To potvrđuju i oni u svom dopisu jer im je sada pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Sifet Kukuruz kazao da nemaju status studenta i da njihov fakultet nikada nije postojao u Kantonu Sarajevo. 

„Mnoga pitanja se postavljaju, a tako i pitanje rješavanja zdravstvenog osiguranja na koje dobivamo odgovor da se obratimo Ministarstvu obrazovanja TK i da se liječimo u Tuzli jer fakultet ima sjedište i dozvolu za rad jedino u Tuzli. Prosto je šokantna činjenica reći nekome ko je koristio sve potvrde ove ustanove tri četiri godine unazad za zdravstveno i ostala prava  kako su one nelegitimne te da studenti više nisu studenti od kojih je veliki broj rođen u Sarajevu i živi t i liječi se, sada mora tražiti prava i liječiti se u drugom kantonu“, navode u dopisu. 

Jedini odgovor o cijelom ovom slučaju moglo bi ubrzo dati Tužilaštvo BiH.